Obama kallar Caracas för hot, står Venezuela på tur för amerikansk demokratisering?

Venezuelanske presidenten Nicolas Maduro under ett samtal med Vladimir Putin. FOto: RT Ruptly
  • Måndag 9 mar 2015 2015-03-09
E-post 45

USA Vita huset har infört hårdare sanktioner mot Venezuela, och kallar även landet ett hot mot nationens säkerhet.

Det är inte bara Ryssland som blivit mål för USA:s ekonomiska sanktioner. Under måndagen utfärdade president Barack Obama en exekutiv order som förbjuder sju särskilda venezuelanska individer från att resa in i USA.

Ordern förstärker den redan implementerade Venezuela Defense of Human Rights and Civil Society Act of 2014 och är ämnad för att fortsätta sätta press på president Nicolas Maduro och den misslyckade socialistiska regimen i landet.

Den högsta ledningen i Washington D.C. nöjer sig dock inte med att strama åt greppet runt Caracas. I ett uttalande förklarar man att presidentens exekutiva order givits till följd av att USA numera ser Venezuela som ett hot mot rikets säkerhet.

– [Ordern är ett svar på] det ovanliga och extraordinära hot mot den nationella säkerheten och utrikespolitiken i USA som [Venezuela] utgör, sade en representant för Vita huset efter att ordern givits, rapporterar NBC News.

Venezuela nästa mål för amerikansk fredsframtvingande operation?

Sett ur ett historiskt perspektiv har relationen mellan USA och Venezuela varit relativt god. Det var inte förrän den socialistiska ledaren Hugo Chavez valdes till president 1998, och började nationalisera landets oljetillgångar, som det ekonomiska samarbetet länderna emellan började att knaka i fogarna.

Den uttalat anti-amerikanske Chavez anklagade senare George W. Bushs administration för att ligga bakom kuppförsöket mot honom våren 2002.

Efter att båda länder utsett nya presidenter har relationerna förbättras marginellt, men är fortfarande väldigt ansträngda. Detta samtidigt som den socialistiska drömmen i landet med världens största oljereserv håller på att luckras upp.

Huruvida Vita husets tal om säkerhetshot enbart är tomma ord eller om landet verkligen ser den sydamerikanska oljenationen som ett hot går endast att spekulera i, så även hur det eventuella hotet kan komma att mötas i framtiden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag