”Obefintlig trovärdighet”: SD dödförklarar Alliansen efter Centerpartiets afghanamnesti

Annie, Jimmie och afghanerna. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 25 apr 2018 2018-04-25
E-post 1164

SVERIGE Alliansen är i praktiken död. Det menar SD-ledaren Jimmie Åkesson som säger att det borgerliga partisamarbetet saknar allt förtroende som regeringsalternativ. Och SD-gruppledaren Mattias Karlsson skräder inte heller orden när han talar om ”personer som bevisligen ljugit om sin ålder och bedragit svenska skattebetalare”.

Invandringspolitiken klyver Alliansen mitt itu just nu i svensk politik. Det står klart sedan tisdagens pressträff där Annie Lööf meddelade att Centerpartiet kommer rösta ja till ett hårt kritiserat förslag om att ge 9000 unga afghanska män ytterligare en chans att stanna i Sverige. Kostnaden beräknas bli flera miljarder kronor.

Inte helt oväntat är Sverigedemokraterna djupt kritiska till Centerpartiets besked. I ett pressmeddelande från SD-ledaren Jimmie Åkesson dödförklaras i praktiken Alliansen.

– Dagens besked från Centerpartiet är inte förvånande. Vi har en välfärd i djup kris och att en majoritet av riksdagens partier då väljer att prioritera detta är både skrämmande och oansvarigt. Det säger också mycket om splittringen inom Alliansen. Deras trovärdighet som regeringsalternativ är obefintlig, säger Åkesson.

Nyheter Idag har även talat med SD-gruppledaren Mattias Karlsson. Han förklarar att SD kommer titta på om det finns eventuella möjligheter att stoppa den hårt kritiserade lagförslaget som i praktiken ger afghanerna amnesti. Han kallar beskedet för ett ”katastrofalt beslut”.

– Det allra mest uppseendeväckande, förutom att det kostar flera miljarder som kunde gått till välfärd, är att man inte undantar personer som bevisligen har ljugit om sin ålder och bedragit svenska skattebetalare och myndigheter. De får nu stanna i alla fall.

Karlsson varnar även för att Centerpartiets beslut skickar fel signaler till omvärlden. På sikt kan det leda till än mer invandring till Sverige.

– Man kan inte ha en liberalare politik än omvärlden, då söker flyktingströmmarna sig hit.

Det nya lagförslaget väntas få stöd av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet samt Centerpartiet. Därmed väntas förslaget om amnesti till tusentals afghaner nå en majoritet i riksdagen. Samtidigt har Lagrådet kritiserat lagstiftningen i mycket skarpa ordalag, bland annat att en gräns är nådd för hur lagar kan stiftas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag