Ökat flyktingmottagande svårt för små kommuner

  • Måndag 18 aug 2014 2014-08-18
E-post 0

LJUSNARSBERG Kommuner som tar emot en stor andel flyktingar får allt svårare att få ekonomin att gå ihop. I Ljusnarsberg har nu kommunledningen diskuterat frågan med migrationsminister Tobias Billström. – Vi står inför stora utmaningar framöver, sa migrationsministern.

Ljusnarsbergs Kommun har 4850 invånare. Tidvis bor uppemot 600 asylsökande i kommunen, något som fått många boende och politiker att reagera. I våras bjöd kommunledningen i Ljusnarsberg in Tobias Billström för en diskussion om villkoren för mindre kommuner som Ljusnarsberg, som tar emot en stor andel flyktingar.

Billström tackade ja till inbjudan och på måndagen träffade han kommunledningen för diskussioner, rapporterar Nerikes Allehanda. Billström lyfte fram prognoser från Migrationsverket och påtalade den ökade tillströmningen av asylsökande under de närmaste åren.

– Detta betyder att vi står inför stora utmaningar framöver, sa migrationsministern.

Ljusnarsbergs kommunstyrelse menar att framförhållningen är alltför kort när Migrationsverket placerar flyktingar i kommunen, och påpekar att det försvårar kommunens planeringsarbete i de olika verksamheterna. Man ville därför diskutera den statliga ersättningsnivån för kommuner.

Billström kommenterade det hela med att Migrationsverkets arbete är komplicerat och svårt. Däremot finns i budgetförslaget för 2014 ett förslag till höjd ersättning till de kommuner som har ett högt flyktingmottagande.

”Någonstans måste de ju ta pengarna”

Nyheter Idag har talat med en kvinna som bor i Ljusnarsbergs kommun och som vill vara anonym eftersom hon är orolig att hon ska bli igenkänd.

Varför vill du inte bli igenkänd?

– Det känns inte bra. Det kan bli problem om man säger att man är negativ till flyktingmottagandet, säger hon.

Kvinnan säger till Nyheter Idag att samhällsservicen i Ljusnarsberg har påverkats av den stora andelen tillfälligt boende asylsökande.

– Det mesta blir ju påverkat i en sådan här liten ort. Det bor ju inte ens 5000 människor här, och när det plötsligt blir 500 eller 600 fler på en gång så märks det av, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag