Partiledare för nybildat parti hyllar Saddam Hussein på Facebook

Foto: Faksimil Facebook/Wikimedia commons
  • Lördag 24 mar 2018 2018-03-24
E-post 302

MALMÖ Partiledaren för integrationspartiet, Nya koalitionssamlingen, har delat en dikt på Facebook som kritiserats för att hylla Iraks tidigare diktator Saddam Hussein. Partiet är nystartat och vänder sig främst till folk med invandrarbakgrund i Sverige.

Det nya partiet i Malmö, Nya koalitionssamlingen, uppmärksammades först i media i slutet av februari och har redan haft sin första skandal. Partiets partiledare, Hussam Alkoblawi, har delat en dikt på Facebook som hyllar den före detta Irakiska diktatorn Saddam Hussein, uppger SVT Nyheter.

I mitten av mars delade Alkoblawi dikten på arabiska på sociala medier. Dikten som även nämner andra arabiska ledare har blivit översatt till svenska.

Du som vill köpa, ge dig av
för jag är palestinier
blev uppfostrad av Yasser, av Nasser
av Saddam och Boumédiènne
jag dricker lejonens mod
och lär dig att männens heder
även om de dödas
inte går att sälja

Alkoblawi fick frågan av SVT huruvida det är lämpligt för en offentlig person att dela en text som kan uppfattas som en diktatorshyllning.

– Det är en dikt, skönlitteratur, på arabiska och som inte alltid kan översättas till andra språk utan att man förstår innebörden, förklarar Hussam Alkoblawi om dikten.

Alkoblawis parti, Nya koalitionssamlingen, har integration som hjärtefråga och samtliga av partigrundarna har en utländsk bakgrund. Partiets mål är att bidra till en ökad integration i det svenska samhället och vänder sig främst till personer med invandrarbakgrund.

– Vi betraktar oss som ett svenskt parti men i grunden har vi utländsk bakgrund. Vi vill vända oss till alla medborgare. Men av naturliga skäl så är det personer med invandrarbakgrund i första hand, som ligger i vårt intresse, säger partiledaren, i en intervju i 24 Malmö.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag