Polis hamnade på omslaget för S-kampanj – Tillfrågades aldrig

Foto: Faksimil Facebook
  • Måndag 22 jan 2018 2018-01-22
E-post 768

STOCKHOLM Polisen Daniel Jerrevik var i tjänst under ett ministermöte under hösten 2017. Där blev han fotograferad i tron om att bilden skulle användas av regeringen när den i själva verket blev del av en socialdemokratiskt kampanj i sociala medier.

Under hösten 2017 blev Daniel Jerrevik tillfrågad om han var okej med att bli fotograferad. Jerrevik var i aktiv tjänst under ett ministermöte och trodde att bilden skulle användas för regeringens räkning. I mitten av januari blev han däremot chockad när han såg att bilden i själva fallet använts i en socialdemokratisk kampanj på sociala medier, det uppger Dagens Nyheter.

– Det var någon som berättade att de sett bilden och så såg jag det på Facebook. Lite frågor har jag fått, fram för allt om jag är socialdemokrat. Det är ju ingen generell polisbild, den är väldigt knuten till att jag skulle vara socialdemokrat, säger Daniel Jerrevik, till DN.

Jerrevik uppger att han är helt okej med att bli fotograferad men tycker att det skulle varit snyggt om han blivit informerad vad bilden skulle användas till. Han vill inte bli kopplad till ett enskilt parti.

Jerrevik lyfte frågan med sina chefer för att få bilden nedtagen från sociala medier. Juan-Pablo Roa, biträdande kommunikationschef på Socialdemokraterna, utlovade att ta ner bilden, som idag den 22 januari 2018 inte längre finns på Socialdemokraternas Facebooksida.

Enligt Juan-Pablo Roa är det oturligt att det blivit ett missförstånd och bilden ska självfallet tas bort. Roa vill dock poängtera att detta endast är en delningsbild och inte del av en valkampanj.

– Skillnaden är att vi gör delningsbilder på sociala medier löpande i olika politiska frågor, berättar Roa till DN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag