Polisbefäl förvånas av politiker som demonstrerar för illegala invandrare: ”Krockar med vad de själva bestämt”
STOCKHOLM Afghaner som ska utvisas till sitt hemland demonstrerar sedan flera dagar tillbaka i centrala Stockholm. Ledande politiker har deltagit i demonstrationerna de med, något som väcker viss förvåning hos polisen. – Det krockar, säger yttre befälet Viktor Adolphson till Nyheter Idag.
”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”
Så står det på ett plakat som en afghansk man håller i. De missnöjda afghanerna har demonstrerat i centrala Stockholm flera dagar i sträck i protest mot att de skickas tillbaka till sitt hemland. Först hölls demonstrationen på Mynttorget i Gamla stan, men nu har den flyttats till Medborgarplatsen på Södermalm.
Många av dem som deltar i demonstrationen bedöms vara illegala invandrare. Det handlar om personer som fått sina asylansökningar avslagna och som enligt lagen ska åka hem igen, men som trots det stannat kvar i Sverige illegalt. Samtidigt har ledande politiker, bland dem Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP), gett demonstrationerna sitt stöd och i praktiken protesterat mot sin egen politik. Det väcker viss förvåning från polisens sida.
– Det krockar i och med att det är sådana som är här illegalt. Enligt vad politikerna själva har bestämt så ska de utvisas, säger Södermalmspolisens yttre befäl Viktor Adolphson till Nyheter Idag.
– Men jag vet inte. Det här är kanske en fråga som de inte är eniga i, regering och riksdag, och då är det långt bortanför mitt bord. Vi förhåller ju oss till det de bestämmer och kommer fram till.
– Det har uttalats och man har läst i tidningarna att det ska bli skärpta kontroller och man ska snäppa upp det här, men när saker ställs på sin spets, de här protesterar och vill vara kvar, så verkar det som att det råder delade uppfattningar i det politiska etablissemanget. Men jag understryker att jag inte lägger mig i det, jag bara konstaterar att det är så.
Adolphson är alltså en av de poliser som har i uppgift att försöka se till att de lagar och regler politikerna beslutar om efterlevs. Han konstaterar att det många gånger är en otacksam uppgift eftersom polisen inte sällan blir anklagad av samma politiker som fattat besluten.
– Så var det under Reva. Då upplevde många poliser, däribland jag, att vi fullföljde det man ålagt oss att göra. Men det fanns ingen som helst politisk vilja att stå upp för det här utåt när det började blåsa snålt. Det är min uppfattning, säger han.
– Det framställdes som att det var ett polisiärt påfund, hela det här med Reva, vilket det inte är eller var.
Janouch kräver ansvar från de som stoppade Reva: ”Allt vi gör får konsekvenser”
På Twitter får Adolphson frågan varför polisen inte slår till mot demonstranterna och omhändertar dem som vistas illegalt i Sverige så att de kan utvisas.
@YB_Sodermalm Varför görs ingen inre utlänningskontroll på demonstranterna?
— Jens Kittel (@jens_kittel) 10 augusti 2017
Vet ej. Tror inte det är praktiskt möjligt i nuläget.
— YB Södermalm (@YB_Sodermalm) 10 augusti 2017
Är det värdegrundsomöjligt eller pressomöjligt eller något annat? Lagen gäller inte längre om värdegrund kan gå före
— Tobias Tobbis (@tobbis345) 10 augusti 2017
Med tanke på att många folkvalda politiker är där och stödjer manifestationen så saknas nog den politiska viljan nu
— YB Södermalm (@YB_Sodermalm) 10 augusti 2017
Han svarar då att ”den politiska viljan” saknas för att försöka omhänderta de av demonstranterna som vistas i Sverige illegalt.
Det är något som Svenska Dagbladets sverigeturkiske kolumnist Thomas Gür reagerat på. I ett inlägg på Facebook skriver han:
”En polismakt som i lösandet av sin uppgift (inre utlänningskontroll) hänvisar till avsaknaden av politisk vilja. (’Varför görs ingen inre utlänningskontroll på demonstranterna?’) Det är skandalöst…”
Enligt det yttre befälet handlar det emellertid inte bara om vilja.
– Att göra ingripanden och kontroller i stora folksamlingar, särskilt under pågående demonstration, är långt ifrån perfekt. Om det är folk som motsätter sig det här, även om vi har rätt att göra kontrollerna, så kan det skapas en tumultsituation där människor skadas, säger Viktor Adolphson och tillägger:
– Ibland vid fotbollsmatcher har vi gjort ingripanden som inte blivit bra. Så ingripanden i folkmassor undviker vi, och det gäller inte bara den här demonstrationen utan det gäller generellt. Det är det svåraste vi gör, ibland måste vi göra det, men då ska det vara pågående allvarlig brottslighet.