Polisen blir mer restriktiv med tillstånd för demonstrationer

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 10 jun 2020 2020-06-10
E-post

SVERIGE I ett antal Black lives matter-demonstrationer den senaste tiden har betydligt fler än 50 personer samlats trots rådande restriktioner. Nu meddelar polisen att man kommer att bli mer restriktiv i att bevilja tillstånd.

Polisen skriver på sin sajt att det är för att minska spridningen av covid-19 som man nu intar en mer restriktiv hållning när det gäller att dela ut tillstånd för demonstrationer. På flera demonstrationer har det dykt upp hundratals eller tusentals personer trots maxgränsen på 50.

– Utifrån denna utgångspunkt kommer Polismyndigheten iaktta en mer restriktiv hållning vid bedömningen av om en arrangör ska beviljas tillstånd för en demonstration eller inte, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för corona.

Som Nyheter Idag tidigare skrivit om har polisen enligt ordningslagen möjlighet att vägra en allmän sammankomst för att motverka en epidemi. Det är den bestämmelsen som man nu kommer att luta sig mot. Bedömningar kommer dock att göras från fall till fall.

Läs mer: Ordningslagen ger polisen rätt att neka demonstrationer under epidemier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag