Polisens råd efter rånvågen: Eskortera era barn till och från träning

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 21 aug 2019 2019-08-21
E-post 2302

STOCKHOLM En våg av ungdomsrån har drabbat Stockholms söderort under sommaren. Nu uppmanar polisen föräldrar att följa sina barn till och från träningar, rapporter lokaltidningen Mitt i.

Ungdomsrånen har ökat i området sedan i vintras och problemet har bara blivit värre under sommaren. Therese Löthman, kommunpolis i lokalpolisområde Globen, säger till Mitt i att man har haft tre till fyra rån i veckan när det har varit som värst.

Rånarna är ofta själva ungdomar som vanligtvis ger sig på ensamma personer och tar deras telefoner, surfplattor och dyra märkeskläder. Polisen menar att rånen är svåra att förebygga men att ett sätt att slippa bli utsatt är att ha sällskap.

– Som förälder kan man hämta eller följa med sitt barn från träningen eller se till att de har sällskap med kompisar hem, säger Therese Löthman.

Att ha med sig dyra prylar och märkeskläder är något som ökar risken för en att drabbas.

– Det kanske är lättare sagt än gjort, men risken minskar förstås om man inte har alla de här dyra sakerna på sig. Och har man det ska man inte skylta med de här sakerna utan ha dem i en ficka, säger Therese Löthman till Mitt i.

Medier har tidigare rapporterat att ett sätt att slippa bli ett rånoffer är att ”klä sig fattigt”. Nyheter Idag-grundaren Chang Frick har därför sammanställt sina bästa tips på hur även du kan klä dig som en riktig lodis.

– Många tror att det bara handlar om kläder. Men även om du går i slitna mjukisbyxor kan ett välansat skägg och en nyklippt frisyr avslöja dig, förklarar han.

Läs expertens alla tips här.

Stöd Nyheter Idag

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet. Bli PLUS-medlem och stöd vårt arbete!

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera på Nyheter Idag, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag