Premiärminister Alexis Tsipras: NATO gör ingenting åt båtflyktingar trots flotta i Egeiska havet

Greklands premiärminister Alexis Tsipras tycker att NATO:s flotta i Egeiska havet gör för lite för att hindra flyktingströmmarna. Foto: U.S. Naval Forces Europe-Africa
  • Torsdag 24 mar 2016 2016-03-24
E-post 89

ATHEN Grekland menar att Västalliansen NATO:s insatser hittills för att stävja strömmen av flyktingar över Medelhavet varit meningslös. Greklands premiärminister Alexis Tsipras meddelade sitt missnöje med de marina insatserna i Egeiska havet till NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg under veckan.

Trots att flera skepp patrullerar Egeiska havet och andra delar av Medelhavet sedan samarbetet mellan Grekland och västalliansen påbörjades har flyktingströmmarna enligt premiärministern inte påverkats i någon särskild omfattning.

I samtalet med Jens Stoltenberg kritiserade Alexis Tsipras också NATO-landet Turkiets ovilja att implementera flyktingplanen i EU:s nya avtal med landet, samt att landet fortfarande inte uppfyller åtaganden om att ha mer kontroll över över sina kustgränser.

Tsipras var i kontakt med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samma fråga redan i tisdags, rapporterar grekiska medier. Under samtalet underströk han hur viktigt det var att den med Turkiet överenskomna flyktingplanen verkställs omedelbart.

I överenskommelsen, som inbegriper Grekland, Turkiet och EU, ges NATO tillstånd att patrullera med sin flotta i Egeiska havet i en satsning som ska komma till bukt med flyktingflödena till Grekland. NATO har å sin sida klargjort att de bara ska delta i underrättelsearbete och information till grekiska och turkiska myndigheter och inte i att fysiskt hindra den trafik som involverar flyktingars transport över havet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag