Rädsla för vita män i Almedalen

Vita personer får vissa att se rött. Illustration: Nyheter Idag
  • Söndag 6 jul 2014 2014-07-06
E-post 0

ALMEDALEN Att vistas i Almedalen är förenat med rädsla och livsfara. Överallt finns våld och hot om våld. Och det sammanfattas i begreppet ”vita män”.

Så kan man tolka den svenska rapparen och antirasisten Nabila Abdul Fattahs tweets från Almedalen. Nabila Abdul Fattah har ett politiskt engagemang och har bland annat samarbetat med organisationen Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Under Almedalsveckan har hon twittrat och gett uttryck för en stark rädsla för vita män som befinner sig i Visby.

”Gå inte ensam”

– Möter tre vita män. Knuten i magen. Vilka är dom? Vad är dom här för? Hinner jag gå över gatan?, skriver hon på Twitter.

Och rädslan är ständigt närvarande, enligt Nabila Abdul Fattah.

– Såhär har det varit hela veckan för oss rasifierade i demokratins näste aka Almedalen. Gå inte ensam. Gå inte på smågator. Ha batteri på mobilen, skriver hon fortsättningsvis.

”Vithetschock redan på flygplatsen”

Nabila Abdul Fattah är inte ensam om att ha haft hjärtat i halsgropen under politikerveckan. Även programledaren och författaren Alexandra Pascalidou har känt rädsla.

– Så många är så rädda idag på SD-dagen i Almedalen, förklarade hon på Twitter.

Andra har uttryckt chock över att det finns så många ”vita” människor i Sverige. Debattören och skribenten Kawa Zolfagary, som skrivit boken ”Vita kränkta män”, skriver på Twitter om den chock han upplevt på en av landets flygplatser.

– Jag är den enda rasifierade här. Skönt att man får vithetschocken redan på flygplatsen.

Polisen ger en annan bild

När det gäller den ständigt återkommande rädslan för ”vita män” i Almedalen ger dock Gotlandspolisen en annan bild av veckan än Nabila Abdul Fattah och Alexandra Pascaliodou. En koll på de anmälningar som kommit in till polisen visar att Almedalsveckan varit en förhållandevis lugn historia. De bråk och misshandelsfall som förekommit har, enligt polisen, inte något med Almedalens politiska scen att göra utan snarare med en överkonsumtion av alkoholhaltiga drycker och andra berusningsmedel.

Nyheter Idag har sökt både Nabila Abdul Fattah och Alexandra Pascalidou för en kommentar men ingen av dem har gått att nå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag