Regeringen stoppar ny kärnkraft – Hundratals miljoner kronor i sjön

Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark. Foto: Hans Blomberg / vattenfall.se
  • Fredag 23 jan 2015 2015-01-23
E-post

STOCKHOLM Nyheter Idag kan berätta att samhället förlorar hundratals miljoner kronor i onödan med den nya regeringens signaler om kärnkraft. Vattenfall avbryter nu alla planer på att ersätta gamla reaktorer med nya, rapporterar Sveriges Radio.

Hur framtida energiförsörjning ska klaras av i Sverige råder det politisk oenighet om. Den förra Alliansregeringen var positiv till kärnkraft och det statliga bolaget Vattenfall började arbeta med planer för att ersätta gamla reaktorer med nya. Nu stoppas det arbetet tvärt efter den nya regeringens energiöverenskommelse, rapporterar Sveriges Radio.

– Alla individer som jobbade tidigare med den här analysen har fått nya arbetsuppgifter med befintlig kärnkraft, säger Mats Ladeborn till Sveriges Radio.

Även om beslutet att avbryta alla planer på ny kärnkraft är fattat av Vattenfall ska det ändå tolkas som ett svar på att vi fått en ny regering. I de rödgrönas budgetproposition för 2015 står: ”Regeringen avser ta ett helhetsgrepp om det statliga bolaget Vattenfall och av styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.”

Samtidigt utgör kärnkraft mellan 40 och 50 procent av energiproduktionen, slår Laderborn fast i Sveriges Radios reportage. Hur detta ska ersättas i framtiden vet man inte, men han poängterar att det är viktigt med framförhållning. Den nya energiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som bland annat höjer avgiften för kärnavfall, har tidigare kritiserats hårt av Alliansen.

– Den rödgröna energiöverenskommelsen börjar med en härdsmälta, konstaterade Jan Björklund (Fp) tidigare för Dagens Nyheter.

Rödgrön överenskommelse kostar samhället hundratals miljoner

Stoppet för att bygga ny kärnkraft kan komma att bli en mycket dyr historia. Bara hos Vattenfall har upp till 40 personer arbetat i två och ett halvt år med planerna som nu avbryts. När Nyheter Idag kontaktar Vattenfall kan de inte på rak arm svara hur mycket pengar totalt som går förlorade, men att det är stora belopp råder det inga tvivel om.

– Analysarbetet har genomförts av Vattenfalls personal och redovisas inte finansiellt separat. Vattenfalls ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten har hittills kostat 100 miljoner kronor, pengar som Strålsäkerhetsmyndigheten ska använda till att utreda ansökan, förklarar Magnus Kryssare, pressekreterare hos Vattenfall för Nyheter Idag.

Eftersom utredningen nu stoppas har alltså Vattenfall lagt hundra miljoner kronor på en ansökan som inte leder någon vart. I Sveriges Radios Ekot säger Björklund idag att regeringen kör ett dubbelspel, där han menar att de å ena sidan säger att de vill ha en bred enighet med övriga partier men å andra sidan skickar tydliga signaler om att Vattenfall ska upphöra med planerna på ny kärnkraft. Den bilden bekräftas också av Vattenfall.

– Vattenfalls analysarbete för att utreda förutsättningarna för ersättningsreaktorer har nu tagit paus och inga nya initiativ kommer att tas, fortsätter Kryssare.

Tidigare har den nya regeringen hanterat frågan om förbifart Stockholm på liknande sätt. Det stoppet kostade också samhället mycket stora summor pengar, trots att en ny motorväg är nödvändig för Stockholm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag