Regeringen vägrar svara på frågor om läckta mail

Max Elger och ett av hans läckta mail. Foto: Regeringskansliet
  • Tisdag 27 okt 2015 2015-10-27
E-post 388

STOCKHOLM Regeringen vägrar svara på Nyheter Idags frågor om statssekreterare Max Elgers interna mail om skenande kostnader för asylkaoset som under helgen läckte ut i sociala medier. – Jag tror inte att han har mer att säga i frågan till er, säger den socialdemokratiske pressekreteraren Fredrik Kornebäck.

Det var i söndags som nationalekonomen Tino Sanandaji publicerade två interna mail från regeringskansliet på sin blogg. De båda mailen var daterade 20 oktober och gav order till budgetcheferna på samtliga departement om att spara in på alla tänkbara kostnader för att frigöra mer pengar till invandringen.

”Det högre antalet asylsökande jämfört med prognos i BP16 väntas innebära mycket höga kostnader för migration och integration under innevarande och kommande år”, står det bland annat att läsa i det ena brevet.

I det andra brevet föreslår finansdepartementet att de övriga departementen avvecklar bidrag och insatser samt ställer in utbetalningar och satsningar för att spara pengar. Departementet efterlyser ”kreativa förslag som kan ge besparingar”, förslag som finansdepartementet vill ha in senast den 9 november klockan 10:00.

Max Elger

Det första mailet är undertecknat statssekreterare Max Elger på finansdepartementer, men enligt regeringskansliet är båda mailen skrivna av honom. Elger är finansminister Magdalena Anderssons närmaste medarbetare.

Under gårdagen fick Max Elger frågor om de båda mailen från flera olika mediebolag och sade då såhär till Sveriges Radio:

– Det är fråga om stora kostnadsökningar om man följer Migrationsverkets prognos. Det aktualiserar behovet av utgiftsminskningar.

Den budgetproposition som regeringen presenterade så sent som förra månaden ser redan nu inte ut att hålla. Asylkaoset väntas med god marginal överskrida de miljarder som redan budgerats till asylmottagandet.

”Ytterligare åtgärder”

Max Elger preciserar däremot aldrig hur stora kostnadsökningar som hans departement räknar med, eller hur många miljarder som behöver sparas in på grund av asylkaoset.

I det ena mailet skriver Elger dessutom att det inte är säkert att det räcker med omfattande besparingar för att klara de skenande kostnaderna för invandringen. ”Jag utesluter därför inte att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga”, skriver han utan att precisera vad det är för åtgärder regeringen har i åtanke.

Locket på

När Nyheter Idag under tisdagen försöker få tag på Elger för att fråga honom vad det är för ”ytterligare åtgärder” det syftas på blir vi hänvisade till finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Fredrik Kornebäck.

Men Kornebäck, som tidigare var chefredaktör för den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken och därefter var presschef för Socialdemokraterna, vägrar låta Nyheter Idag ställa sina frågor till Elger.

– Det finns gott om kommentarer från honom från igår på TT, Aftonbladet och så vidare som det bara är för er att referera till, säger han.

När vi förklarar för Kornebäck att vi har egna frågor som vi vill ställa som andra journalister inte har ställt får vi veta att vi inte kommer tillåtas göra det.

– Jag tror inte att han har mer att säga i frågan till er, säger Kornebäck.

Nyheter Idag mailar även över sina frågor till såväl Kornebäck som Elger men får aldrig svar på frågorna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag