Reinfeldts förra talskrivare naziststämplar Moderaterna och lanserar konspirationsteori

Foto: Faksimil SVT/Nyheter Idag
  • Fredag 8 nov 2019 2019-11-08
E-post

STAFFANSTORP Moa Berglöf var talskrivare åt Moderaternas förre partiledare Fredrik Reinfeldt och skrev det berömda ”öppna era hjärtan”-talet. Nu går hon i en krönika i Sydsvenskan till attack mot Moderaterna och stämplar partiets styre i Staffanstorp som nazistiskt.

Moa Berglöf kallar i Sydsvenskan Staffanstorp för en trygg men nazistisk kommun.

”Det damp ned en present i knät på kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp i helgen. I en artikel i DN (2/11) berättade en kvinna om hur otryggheten i Malmö nu driver henne och hennes familj till Staffanstorp. Och kommunstyrelsens ordförande där, Christian Sonesson (M), var förstås inte sen att välkomna flykten från laglöst land till blåbrun trygghet”, skriver Berglöf som inte länkar till Sonessons artikel.

Färgen brun associeras inom politik med nazism. Ursprunget var de brunskjortor som det tyska nazistiska partiets SA-förband utrustades med i Hitlertyskland.

Det var efter att en kvinna berättat i en längre intervju i Dagens Nyheter om att hon och hennes familj nu flyttar från Malmö till Staffanstorp för att känna sig trygga som Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, skrev en debattartikel i Dagens Samhälle.

Sonesson skriver just om hur otrygghet får människor att flytta från Malmö till hans kommun.

”Det är begripligt att människor lämnar Malmö för att söka sig till en kommun som erbjuder större trygghet och säkerhet, välfungerande skolor och barnomsorg och dessutom väsentligt lägre skatt. Det är samtidigt tragiskt att myndigheterna inte längre kan säkra invånarnas trygghet i Sveriges tredje största stad. (…) Den som berövas sin trygghet berövas också sin frihet”, skriver Sonesson.

I sin text lanserar Moa Berglöf en konspirationsteori om att ”den nya högern” låtsas som att inget görs åt samhällsproblemen och att ingen bryr sig, utom ”den nya högern”.

”För att det tjänar dem själva”, slår Moa Berglöf fast.

Hon förklarar att ”den nya högern” egentligen inte bryr sig om människor, utan styrs av egenintresse.

”Om att ta till varje knep för att skrämma människor in i den rörelse där den starke leder, frihetsinskränkningar tas med en klackspark och svenska värderingar blir till lag. Den rörelse som bara kan växa genom rädsla”, skriver Berglöf.

Moa Berglöf har delat sin text på Twitter. Bland de som ”gillat” finns bland annat kriminologen Manne Gerell, Sydsvenskans politiske chefredaktör Heidi Avellan, Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima och debattören Isobel Hadley-Kamptz.

Moa Berglöf var tidigare talskrivare åt Moderaternas förre partiledare Fredrik Reinfeldt. Det var hon som skrev det uppmärksammade ”Öppna era hjärtan”-talet. Något hon har blivit inbjuden till P3:s Morgonpasset att berätta om.

”Öppna era hjärtan” var ett sommartal som hölls den 16 augusti 2014 där Reinfeldt, som då var statsminister, förklarade att de väntande migrantströmmarna skulle påverka statsbudgeten.

Senare har Moa Berglöf försvarat talet. Hon skrev i Sydsvenskan den 15 augusti 2019 om att Sverige har ett ”moraliskt ansvar”.

”Sverige – och alla vi som bor här – har ett moraliskt ansvar för att hjälpa de systrar och bröder som runt om i världen flyr krig och förtryck. Fem år och ett nytt politiskt landskap senare tycks det ha blivit ett nästintill radikalt budskap. Något som beskrivs i termer av kaos och katastrof”, skrev Berglöf.

Sommaren 2017 meddelade Moa Berglöf, som då inte var politiskt aktiv, i en intervju med SVT att hon bytt partisympatier och skulle rösta på ett annat parti 2018.

– Jag känner att Moderaterna går åt ett håll som jag inte är intresserad av. Då är det naturligt att kika efter alternativ. Då är det Centerpartiet som håller den liberala fanan.

– Det är C som har den mest frihetliga synen på människan och mångfald, sade hon.

 

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag