Rekord för SD i Sifo – lika stora som S

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 16 Nov 2019 2019-11-16
E-post 471

Det blev rekord för SD när SifoGP/SVD presenterade sin novembermätning på fredagen. Partiet får 23 procent i mätningen, vilket är det högsta SD någonsin nått i en Sifo-mätning.

– SD trivs som fisken i vattnet med det fokus som är på trygghet och skjutningar och regeringen är satt under hårt tryck på det här frågorna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till GP.

Skillnaden mellan SD och S, som når 24,4 procent i mätningen, är inte signifikant, vilket innebär att det inte går att säga vilket av partierna som är störst.

Regeringskoalitionen S & MP får tillsammans 29,1 procent, den lägsta siffran under mandatperioden hittills.

Sifos mätning för november

Oktobermätningens siffra är inom parentes.

Socialdemokraterna: 24,4 procent (24,9)

Vänsterpartiet: 9,7 (9,2)

Miljöpartiet: 4,7 (5,0)

Moderaterna: 17,0 (17,7)

Centerpartiet: 8,3 (8,4)

Liberalerna: 3,5 (3,9)

Kristdemokraterna: 7,8 (6,7)

Sverigedemokraterna: 23,0 (22,7)

Övriga: 1,5 (1,5)

Men det går inte heller bra för M, som bara får 17 procent i mätningen, en minskning med nästan 3 procent sedan valet, då partiet fick 19,8 procent.

– Inom M är man nog rätt bekymrad. Om opinionsläget står sig och man konsekvent i mätning efter mätningen fortsätter att vara mindre än SD, riskerar M att tappa oppositionsledarrollen. Det är ju något relativt nytt, säger Henrik Ekengren Oscarsson till GP.

Det går även trögt för L som ligger kvar under riksdagsspärren med 3,5 procent i mätningen. På grund av felmarginalen går det inte att säga om partiet skulle klara sig kvar i riksdagen om det vore val idag, men det står klart att partiet inte lyckats lyfta efter att Nyamko Sabuni tagit över som partiledare.

– L måste hitta en fråga som slår igenom, att enbart byta partiledare hjälper inte. För Ebba Busch Thor gick det väldigt dåligt väldigt länge, sen fokuserade hon på sjukvårdsfrågan. Att bara driva gamla frågor räcker inte, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Läs även: Sentio: SD störst för tredje månaden i rad – dystra siffror för M

Läs även: SD största partiet i ny mätning

Lyssna även på: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag