S-motionär: ”Svårt att skilja på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna”

Foto: CC Bengt Nyman / Wikimedia Commons
  • Fredag 29 maj 2015 2015-05-29
E-post 780

VÄSTERÅS Under fredagen pågår Socialdemokraternas kongress i Västerås där ett antal motioner och förslag ska behandlas för omröstning. Ett av förslagen handlar om partiets valsedlar. ”I vallokalerna såg vi att det var flera som tog ’fel’ valsedel då det är svårt att skilja på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna”, står att läsa i en motion från Österåkers arbetarekommun.

Under helgen pågår Socialdemokraternas kongress där ombuden ska ta ställning till en rad sakfrågor. I en av motionerna föreslås att partiets valsedlar ska märkas med Socialdemokraternas logotyp då det föreligger förväxlingsrisk med Sverigedemokraterna.

”I vallokalerna såg vi att det var flera som tog ’fel’ valsedel då det är svårt att skilja på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna”, inleder Österåkers arbetarekommun motionen.

Svårt för invandrare att rösta ”rätt”

I nästa mening i motionen står att läsa att det framför allt är invandrare som har svårt för att rösta på ”rätt” parti. Det betyder, om motionärerna har rätt i sina farhågor, att invandrare av misstag ska ha röstat på Sverigedemokraterna.

”Framför allt var det våra nya vänner, födda utomlands, även de med sämre syn, som förväxlade valsedlarna. En del frågade om det var rätt valsedel. Det var så vi blev varse problemet, men tänk alla som inte frågade”, lyder fortsättningen i motionen.

Sverige har fått allvarlig kritik med anledning av dagens system med valsedlar då andra människor kan se vilken valsedel man väljer att ta. Tidningen Altinget [tidigare riksdag & departement, reds. anm] skriver att internationella valövervakare poängterar i en rapport att platsen där man tar valsedlar måste skyddas bättre för att väljare inte ska behöva anstränga sig för att hålla sin röst hemlig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag