S överväger sätta Sverige i ”kristillstånd” – Regeringen kan få mer makt

Kan få mer makt. Statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Åsa romson (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
  • Lördag 21 nov 2015 2015-11-21
E-post

INRIKES Socialdemokraterna överväger att försätta Sverige i ett så kallat ”kristillstånd” på grund av asylkaos och terrorhot. Det skulle innebära att regeringen får mer makt samtidigt som flera medborgerliga rättigheter åsidosätts.

I onsdags höjdes terrorhotnivån mot Sverige till en fyra på en femgradig skala. Samtidigt inleddes en landsomfattande jakt på en misstänkt terrorist, 22-årige Moder Mothama Magid från Irak, som dock nekar till brott.

22-åringen greps i torsdags på ett asylboende i Boliden och är en av hundratusentals migranter som kommit till Sverige under det pågående asylkaoset. Han är dessutom en av nu ett drygt tjugotal asylsökande hittills i år som Säkerhetspolisen bedömer utgöra konkreta säkerhetshot mot Sverige.

Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Mot bakgrund av asylkaoset och terrorhotet diskuterar Socialdemokraterna internt om man bör försätta Sverige i ett ”kristilltånd”, ett slags undantagstillstånd där regeringen får mer makt och svenska folkets medborgerliga rättigheter delvis åsidosätts. Vid ett sådant ”kristillstånd” kan myndigheter som polis och åklagare få utökade befogenheter att avlyssna, gripa och frihetsberöva människor, utan att det finns någon konkret brottsmisstanke mot dem, skriver Aftonbladet.

Inget nyval

Den rödgröna regeringens oförmåga att hantera asylkaoset och terrorhotet har gjort att allt fler kräver att statsminister Stefan Löfven avgår och utlyser nyval. Men det vill inte statsministern gå med på.

– Ett nyval är inte vad Sverige behöver nu, vi har ett mycket allvarligt läge när det gäller flyktingkrisen och ett allvarligt läge när det gäller terrorhotet, säger han till Aftonbladet.

Löfven har även fått kritik för att han inte setts och hörts särskilt mycket under de senaste dagarna, något han inte håller med om. Han är dessutom övertygad om att den rödgröna regeringen kommer klara av att hantera kriserna.

– Flyktingsituationen är svår, men vi kommer att klara den också, säger han.

– Vi ska inte gräva ned oss utan se det positiva.

Inom Socialdemokraterna tycks missnöjet jäsa med Miljöpartiet som vägrar gå med på en åtstramning av invandringspolitiken. Över 10 000 nya asylsökande migranter kommer till Sverige varje vecka, vilket skapat en kaotisk och ohållbar situation.

– Samtidigt vet vi att alla åtgärder riskerar vårt regeringsunderlag eftersom Miljöpartiet blockerar varje åtstramning, säger en källa inom partiet till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag