S-politiker kritisk till tiggeriförbud i Sölvesborg – men vill inte ta bort det

Personen på bilden har inget med det aktuella fallet att göra.
  • Tisdag 2 mar 2021 2021-03-02
E-post 259

SÖLVESBORG Tiggeriförbud är dåligt. Men det kan få vara kvar om S tar makten. Det är oppositionsrådets Johanna Beijars (S) budskap i en intervju i SVT om Sölvesborgs tiggeriförbud. – Som det ser ut nu så finns inte den här frågan aktivt på dagordningen, säger Beijar till SVT.

17 juni 2019 blev Sölvesborg tredje kommun i Sverige att klubba ett beslut om tiggeriförbud på olika platser i kommunen – Vellingemodellen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD), som styr i koalition med M, KD och det lokala SoL-partiet i Samstyret, har förbudet haft avsedd effekt – inga tiggare på Sölvesborgs gator längre.

– Sedan hade jag egentligen önskat att det här var något man tog ansvar för på nationell nivå över hela landet, säger Erixon till SVT och konstaterar att det var ett ”ganska enkelt och snabbt beslut”.

Det är inte alla som är nöjda med tiggeriförbudet. Socialdemokraternas oppositionsråd Johanna Beijar tycker inte

– Att förbjuda att söka hjälp är ju egentligen inte rätt väg att gå, säger Beijar. Hon tycker att man hellre sak försöka hitta ”långsiktiga lösningar” för tiggarna.

Beijar och Erixon har också olika uppfattning om tiggeriproblemets omfattning. Enligt Beijar var det aldrig något stort problem med tiggare i Sölvesborg. Louise Erixon uppger att det fanns tiggare på de vanliga platser där tiggare brukar sitta (utanför butiker exempelvis) och att det upplevdes som ett problem av Sölvesborgsborna.

Men trots missnöjet med tiggeriförbudet – Johanna Beijar vill idag inte lova att hon kommer att riva upp det vid ett maktskifte.

–Som det ser ut nu så finns inte den här frågan aktivt på dagordningen i Sölvesborg. Det är ingen levande fråga. Det är svårt att sia om framtiden. Men som det ser ut idag: Nej, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag