Så många svenskar strider för IS

Bild: Foto: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/, bilden är manipulerad.
  • Lördag 3 okt 2015 2015-10-03
E-post 596

STOCKHOLM Säpo presenterade idag nya siffror på antalet svenskar som strider för terrorgruppen IS. För närvarande är omkring 125 svenskar i Syrien på IS sida. Minst 40 sägs ha stupat och 115 har återvänt. Säpos uppfattning är att dessa inte utgör något direkt terrorhot mot landet, men däremot att de är dåliga förebilder för unga muslimer. 

Säpos chef Anders Thornberg gästade under fredagsmorgonen TV4:s Nyhetsmorgon, där han redogjorde läget för svenska deltagare i Syrienkriget. Thornberg var tydlig med att läget är allvarligt.

– Vi står inför en historisk utmaning, sade han till TV4 Nyhetsmorgon.

För närvarande är det enligt Säpo 125 svenskar i Syrien och Irak för att delta i strider för terrorgruppen Islamiska Staten.

– Det är 125 som är kvar i Syrien, av dem är 90 män och 35 kvinnor. Vi har säkra siffror på det. Männen är där för att strida, medan kvinnorna sköter administrativa uppgifter. De är där tillsammans med sina familjer för att bilda en stat, ett kalifat, sade Thornberg vidare.

Antalet svenska medborgare som stupat i strid uppgavs vara omkring 40 stycken, men Säpochefen tillägger att siffran kan vara högre. Antalet återvändare hittills är 115. Säpos uppfattning är att dessa troligen inte är ”terrorister” som utgör något direkt hot mot landet, men varnar för att återvändare får ”rockstjärnestatus” och därmed kan utgöra dåliga förebilder för unga muslimer.

Medräknat svenska veteraner från Afghanistan och Irak är det idag runt 300 personer som propagerar, rekryterar och samlar in pengar till islamistiska rörelser i Sverige enligt Säpo. En växande miljö som vi behöver hjälpas åt att komma tillrätta med, menar Thornberg.

Han sade också att det har blivit tuffare för de som vill lämna terrorsekten och återvända till sina hemländer. Detta är enligt uppgift inte populärt hos IS och Säpo har rapporter som talar om att medlemmar till och med har avrättats av sina egna för att de framfört en önskan om att åka hem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag