Så mycket har samlats in för Notre-Dame

  • Onsdag 17 apr 2019 2019-04-17
E-post 208

FRANKRIKE Hela världen har svarat på utmaningen att samla donationer för återbyggnaden av Notre-Dame i Paris. Den franska radiostationen RTL har räknat det till över en miljard euro som lovats för återställande av katedralen. 

På måndagskvällen efter branden i Notre-Dame höll franska presidenten Emmanuel Macron ett tal till nationen där han gav ett löfte om återbyggande av katedralen som skulle finansieras delvis via donationer. Två dagar senare har det redan kommit in omfattande medel.

Den franske journalisten Stephane Bern meddelade på onsdagmorgonen att insamlingarna har överstigit en miljard euro.

RTL nämner flera bidragsgivare, både privata och statliga aktörer. Bland givarna märks stiftelsen la Fondation du Patrimoine (136,3 miljoner euro), Paris stadshus (50 miljoner euro) och regionen Île-de-France (10 miljoner euro). L’Oreal har utlovat 200 miljoner euro, och den luxemburgska LVMH-koncernen som drivs av Bernard Arnault, den rikaste mannen i Frankrike, kommer att satsa lika mycket. Keringkoncernen har utlovat 100 miljoner euro. Bettencourt Schueller-stiftelsen kommer att ge 100 miljoner euro.

Miljardären Francois-Henri Pinault och oljebolaget Total har också lovat 100 miljoner euro vardera, berättar brittiska Mirror.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag