Så ska Avpixlat förändras

Faksimil från sajten Avpixlat
  • Onsdag 26 mar 2014 2014-03-26
E-post 0

UTGIVNINGSBEVIS Under dagen kom nyheten att sajten Avpixlat söker utgivningsbevis. Flera kritiker menar att sajten är rasistisk och saknar publicistisk etik – en kritik som den tänkta ansvariga utgivaren Mats Dagerlind nu ser ut att ta till sig.

Flera inlägg på sajten Avpixlat har väckt stark kritik. Det kan vara inlägg som tolkas som rasistiska, artiklar med påståenden som skulle kunna utgöra förtal samt andra exempel där kritiker menar att de rör sig i en gråzon för god publicistik. Nu tycks den omdebatterade sajten delvis ta till sig av kritiken då man valt att söka utgivningsbevis, något som flera medier rapporterat om under dagen.

Den tilltänkta ansvariga utgivaren är Mats Dagerlind som idag är krönikör och aktiv på sidan. Nyheter Idag har talat med Dagerlind om tankarna med att söka utgivningsbevis.

– Ja, alla som skriver på sidan är överens om att ta det här steget, förklarar Dagerlind i telefon för Nyheter Idag.

Hur ser ni på att en del artiklar som redan publicerats kan utgöra brott, t ex förtal?

– Förmodligen kommer det trilla in en del anmälningar direkt, vi får börja och se hur det går med dem och om vi ska anpassa vårt innehåll. Jag har även haft en del kontakt med Nils Funcke som tycker AP ska ansluta sig till de pressetiska reglerna.

Nils Funcke är expert i yttrandefrihetsfrågor och sekreterare i Yttrandefrihetskommitén. De pressetiska reglerna är ett nästa steg efter ett utgivningsbevis med ännu snävare regler om vad som är okej att publicera. Till exempel står i de pressetiska reglerna att man inte ska lägga tonvikt på människors bakgrund, till exemepel etnicitet eller hudfärg när man publicerar en artikel.

– Vi tycker alltid att härkomst är relevant. När media mörkar sådant är det vårt uppdrag att tala om hur det ligger till, sen är det upp till läsarna att skapa sig en uppfattning. Det skulle kunna stå i strid med de pressetiska reglerna, men jag ska ta en diskussion med Ola Sigvardsson om det där, förklarar Mats Dagerlind i telefon.

Ola Sigvardsson är pressombudsman och expert på frågor som rör pressetiska regler. Systemet med pressetiska regler är en slags frivillig överenskommelse mellan etablerade medier om vad som ska gälla vid publicering av nyheter.

Men vad kommer de rent konkreta skillnaderna att bli nu då?

– Skillnaden kommer framför allt bli att vi är mer noggranna med hur vi formulerar oss i känsliga ämnen, till exempel islam, muslimer och även göra vissa överväganden när man går ut med namn och bild på människor som gjort sig skyldiga till brott, berättar Mats Dagerlind.

Kommer sajten att blir mer ”politiskt korrekt”?

– Nej, det finns ingen risk att vi kommer uppfattas som ”politiskt korrekta”. Däremot vill vi bli mer professionella och höja nivån, utan att för den skull bli som andra medier. Vi vill inte kompromissa med vårt uppdrag att bevaka massinvandringens negativa konsekvenser av samhället. Vi vill behålla vår kritik mot etablissemanget.

– Vi tar till oss av kritik och kan även erkänna att i några fall så kanske vissa artiklar borde skrivits annorlunda och någon enstaka artikel kanske inte borde publicerats över huvudtaget. Samtidigt finns det tusentals artiklar som publicerats varav en fyra kanske fem artiklar varit föremål för stark kritik som vi hamnat i blåsväder för.

Totalt har över tiotusen artiklar publicerats på Avpixlat

Mats berättar i telefon att det publicerats över tiotusen artiklar på sajten Avpixlat. Han menar att detta bör ställas i relation till det fåtal som kan anses gå över gränsen. Bland de artiklarna berättar Mats om ett klipp med en video där en tjej förekom i ett sexuellt sammanhang. Där blev det fel förklarade Mats. Andra exempel är inlägget med den så kallade ”svarta lucian”. Ytterligare ett inlägg handlar om klotter inför Sverigedemokraternas familjedagar på långholmen.

– Flera av dem som jobbar med Avpixlat har inte en journalistisk bakgrund, varför vi får lära oss på resans gång. Det är en skillnad mot de på större redaktioner som har ett visst tänk i ryggraden. Men vi vill samtidigt inte fega med det vi skriver.

Beslutet väcker stort intresse hos kritiker

Nyheten har diskuterats flitigt under dagen, inte minst av de som ställer sig starkt kritiskt till sajten Avpixlat. En av den är Henrik Johansson som driver den granskande sajten interasistmen.

– Det är spännande att Avpixlat söker utgivningsbevis, vi kommer följa detta mycket noga, förklarar Henrik i telefon för Nyheter Idag.

En av de saker som intresserar Henrik är framför allt de artiklar som redan publicerats. Med ett utgivningsbevis kommer Mats Dagerlind enligt nuvarande praxis även att bli ansvarig för tidigare publicerat material. Där finns en del artiklar som skulle kunna utgöra föremål för en prövning av Justitiekanslern.

– Det finns ett tiotal tidigare inlägg som jag bedömer kan vara föremål för granskning av JK, i det fall att Avpixlat nu skaffar ansvarig utgivare, berättar Henrik Johansson.

Eftersom Henrik är en av dem som driver interasistmen har han också stor koll på Avpixlat ur ett kritiskt perspektiv. På rak arm ger han ett antal exempel över telefon som han tror uppfyller de rekvisit som krävs för att JK ska inleda granskning.

– Flera fall handlar om till exempel förtal, både uppenbara förtal men även en hel del som rör sig i gråzonen. Sen finns det även flera bilder som de använt utan lov vad jag förstår.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag