Så ska Jonas Sjöstedt locka väljare från SD: ”Tiden när man inte kunde ta debatten är sedan länge förbi”

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 9 okt 2017 2017-10-09
E-post 1880

STOCKHOLM Även vänsterledaren Jonas Sjöstedt är öppen för att försöka locka över väljare från Sverigedemokraterna till sitt eget parti. Tiden med att inte ta debatter är sedan länge förbi säger han. Istället är linjen numera att ge sig ut och prata med SD-väljare. Det förklarar Sjöstedt för Nyheter Idag efter söndagkvällens partiledardebatt.

Under söndagens partiledardebatt i SVT Agenda hettade det till flera gånger i replikväxlingar mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och andra partiledare. En av de som flera gånger högg mot SD var vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Ett exempel som användes mot Åkesson var SD-gruppledaren Mattias Karlssons klavertramp där Karlsson skrev en Facebookstatus där han drog paralleller mellan talespersoner för de sittstrejkande afghanerna och terroristen på Drottninggatan.

Men trots påhopp från andra partiledare och återkommande frågor från journalister var detta ingenting som Åkesson ville kommentera. Nyheter Idag har ställt frågan till Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt om han skulle agerat mot sin egen gruppledare i en liknande situation.

– Det är helt självklart och Sverigedemokraterna behandlas inte som andra partier. Nu räknar man med att det förekommer brott i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, att det sker grova rasistiska utfall och ibland rena lögner. På något sätt har det blivit det nya normala, men det är inte ett normalt parti som beter sig på det sättet, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter Idag.

Vad kan man göra åt ett parti som SD, finns det någon chans att de kan komma ifrån det här?

– Ett sätt är att behandla dom som att man förväntar sig samma sak av dom som av andra och utkräva ansvar. Jag försökte göra det av Jimmie Åkesson idag och det blev inget vidare svar på det tycker jag.

Ska man ta debatten med människor som uttrycker sig väldigt grovt och rasistiskt?

– Den tiden när man inte kunde ta debatten med Sverigedemokraterna, den är sedan länge förbi. Den debatten måste tas för att visa vilket parti dom är och för att visa deras väljare att de är ett rasistiskt parti.

SD samlar många människor från de lite lägre samhällsklasserna. Finns det något sätt som Vänsterpartiet kan locka de väljarna till V istället för att de röstar SD?

– Jag tror att många av dom tror att SD står på löntagarnas sida, på pensionärernas sida, fast de stöder väldigt traditionell högerpolitik. Där har vi ett stort arbete inför valet att visa vad SD egentligen är. Många av deras väljare lever i en illusion av att SD står på småfolkets sida så att säga. Men det gör dom inte.

Många är oroliga över vad som sker i samhället, finns det något sätt för dig att nå dom här människorna som ändå röstar på Åkesson?

– Det är gå ut och prata. Men också att göra skillnad på väljarna och partiet. Det är en skillnad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag