Saab kan återuppstå som elbil – Satsar miljarder på nya modeller

Saab 9-3 är på väg att återuppstå som elbil. Foto: Pressbild Nevs
  • Fredag 11 Dec 2015 2015-12-11
E-post 74

TROLLHÄTTAN Företaget Nevs köpte delar av biltillverkaren Saabs konkursbo med planer på att bygga elbilar under nytt namn. Men nu kan även bilmärket Saab återuppstå berättar företagets VD Mattias Bergman – En dialog pågår men vi kan inte berätta något i dag, säger han till Expressen.

När biltillverkaren Saab var på väg att gå i konkurs för några år sedan haglade rubrikerna i medier, inte minst när holländaren Victor Muller försökte få rätsida på företaget. Men Muller lyckades inte få företaget på fötter och företaget kom senare att köpas upp av ett nytt konsortium under namnet Nevs, National Electric Vehicle Sweden.

De nya planerna med Nevs som ägare är att tillverka elbilar i Trollhättan, men det har inte varit självklart att de kan använda varumärket Saab. Men nu berättar Nevs VD att det inte är helt omöjligt att varumärket Saab som personbil kan bli verklighet igen.

– En dialog pågår men vi kan inte berätta något idag, säger han till Expressen.

Har investerat flera miljarder

Företaget Nevs ägs till största del av ett Hongkong-baserat energibolag, men har även delägare genom hamnstaden Tianjin i Kina samt ett IT-företag sedan 2015. Totalt har ägarna skjutit till flera miljarder för att få verksamheten på fötter och planerna är att Nevs uteslutande ska bygga elbilar baserat på Saabs plattformar. Det byggs även en fabrik i Kina för tillverkning av elbilar.

Den första elbilen som ska tillverkas är baserad på plattformen för 9-3 där chassit ska tillverkas i Trollhättan. Men fler modeller är på väg enligt Nevs. En Family Suv, en Active Allrounder, en Urban Adventure och en Sport Urban Suv väntas bli verklighet i framtiden.

– Vi börjar med att bygga målade karosser och skeppa dem till Kina för slutmontering och leverans, säger Bergman.

Men så snart som 2017, alltså om ett drygt år, ska det gå att köpa elbilar tillverkade av Nevs även i Sverige. Det berättade Bergman på Stora Bildagen som ägde rum på torsdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag