Sadé: De vandrande döingarna är här

Bild: Privat / Azat Satlykov / Unsplash
  • Lördag 10 dec 2022 2022-12-10
E-post

”Nu är vi inne i en era då svårigheten istället ligger i att navigera i en värld med informationsöverskott. Utmaningen är inte längre att göra allt för att få reda på mer, utan snarare att veta hur man ska göra för att skärma av, sålla ut det bästa och inte bli slav under den rörelsesökande hjärnan.” Det skriver Ilan Sadé i veckans krönika.

Nu i tider av prisutdelning för vetenskapliga och konstnärliga bedrifter finns det all anledning att fundera ett slag över villkoren för verklig kunskapsinhämtning i dag och i framtiden. Nobelpristagarna tenderar ju faktiskt att ha några år på nacken.

Genom mänsklighetens historia har alltid, fram till alldeles nyligen, underskott på information varit den stora utmaningen. Ju fler upplysningar om vår omvärld, desto större möjlighet att lyckas i kampen för överlevnad och fortplantning. Vi söker vetskap om vad som väntar oss bakom krönet. En bra plats att slå läger på? Stora mängder föda? Eller ett vilddjur som lurar? Varje intryck som vi kan förnimma med något eller några av våra fem sinnen kan vara ytterst betydelsefullt.

Läs även: Sadé: Alla måste inte bli vigselförrättare

Därför är våra hjärnor inrättade på så sätt att vår uppmärksamhet alltid fångas av rörelse och av saker som faller utanför det vanliga. Fara eller möjlighet – vi vill alltid veta! Evolutionen har gynnat den som har ögonen med sig. Att sålla och inte bry sig är en lika dum som konstig idé när det inte händer så mycket annat i omgivningen.

Nu är vi inne i en era då svårigheten istället ligger i att navigera i en värld med informationsöverskott. Utmaningen är inte längre att göra allt för att få reda på mer, utan snarare att veta hur man ska göra för att skärma av, sålla ut det bästa och inte bli slav under den rörelsesökande hjärnan. Men hur går det med den saken? En vanlig måndag på tåget mellan Malmö och Karlskrona ger besked.

De följer en under hela resan, stiger på och av. Oftast unga, men även en och annan i mogen ålder. Huvudet lätt framåtlutat, blicken fixerad på skärmen i handflatan. Alltför ofta utan hörsnäckor, så att omgivningen ofrivilligt får ta del av rubbade läten och musikslingor spelade i dubbel hastighet.

Tiktok-zombierna.

Även om jag ännu inte har varit med om att någon har nafsat efter mig, borde vi väl kunna enas om att The Walking Dead faktiskt inte bara finns på Netflix. Frukta, ty de är här!

När det handlar om livsmedel finns det en medvetenhet om att socker i stora mängder inte är bra och att omåttligt ätande av skräpmat fördärvar vår hälsa. Hur är det då med skräpmat för hjärnan i form av ständig stimulering av vår ytligaste uppfattningsförmåga; den som enbart handlar om att ta in snabba, ständigt skiftande syn- och ljudintryck? Hur påverkar det personligheten, fantasin och utvecklingen av sammansatt tänkande?

Läs även: Sadé: Rysslands försvarare liknar woke-vänstern

Sådant som läsning, långvarig koncentration och att nöta in kunskap kräver övning, eftersom det inte faller sig helt naturligt att välja det framför annat som ger omedelbar belöning. Att ihärdigt hålla ögonen på sidor med stillastående bokstäver och figurer är inte en given mänsklig drift. Det beteendet är inlärt.

Det kan helt enkelt vara så att vi på sikt har en epidemi av koncentrationssvårigheter och bristande uthållighet. Människan blir slav under driften att söka blixtsnabba syn- och ljudintryck.

Visst, tiderna förändras och vi med dem. Vi går tveklöst mot en kultur där den skrivna texten inte längre är lika betydelsefull. På sätt och vis är det en tillbakagång till ett mänskligt normaltillstånd, där den muntliga kulturen är förhärskande. Delning av rörligt bildmaterial tar helt enkelt över – så småningom även med hjälp av teknik för framställning av virtuell verklighet, anpassad till vår vardag. Matrix, fast förhoppningsvis utan att behöva ligga sövd i en slemfylld puppa. Vi kan gilla eller sörja, men det verkar vara dit vi är på väg.

Vad det gör med våra beteenden och förmågor är emellertid värt att studera närmare. Åtminstone så länge vi har den uthålligheten i behåll.

Läs även: Sadé: Våldtäkt enligt lagen och våldtäkt på riktigt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag