SÄPO varnar för hämndaktioner från vit makt-miljön

Foto: Wikipedia
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post 338

STOCKHOLM SÄPO-chefen Anders Thornberg varnar för att eventuella hämndaktioner från vit makt-miljön kan komma att genomföras som följd av fredagens terrordåd i Stockholm. – Vi ser att det rör sig. Man pratar om att man ska göra olika saker, säger Thornberg.

Under måndagens presskonferens med polischeferna angående fredagens terrordåd varnar säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg för att eventuella hämndaktioner från vit makt-miljön kan komma att ske.

– Vi tittar på reaktioner från andra våldsbejakande miljöer.

Thornberg befarar att det nya händelser kan triggas till följd av det utförda dådet.

– Det här kan sätta igång andra rörelser och det ser vi till att bevaka tillsammans med polisen.

Vit makt-miljön är den våldsbejakande miljö säpochefen nämner uttryckligen.

Enligt Thornberg är många personer inom vit makt-miljön upprörda och det är mycket som försiggår.

– Vi ser att det rör sig, den brottsaktiva delen diskuterar det här. Man pratar om att man ska göra olika saker. Vi förbereder polisen för att se till att inget inträffar.

Som exempel på vit makt-miljöns aktivitet nämner säpochefen bombdåden i Göteborg där man misstänker att nazister detonerat sprängladdningar utanför ett bokcafé, en camping och ett asylboende. I sprängattentatet mot asylboendet skadades en städare så allvarligt att båda hans ben bröts av och hela hans kropp erhöll splitterskador.

Åklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål har vid tidigare tillfälle uppgett till Göteborgsposten att de nazistiska bombdåden kan komma att rubriceras som terrordåd.

Misstänkta för bombdåden är, eller har tills nyligen varit, medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, enligt Ljunqvist.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, har Ljungqvist  tidigare uppgett till Expressen.

Organisationen har officiellt deklarerat att man inte tar på sig bombdåden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag