SD-attacken mot Filip och Fredrik: Kontrar med 10 rasistcitat från MP och S

Karlsson (SD) går till motattack med egen citatlista. Foto: Nyheter Idag samt Faksimil Facebook
  • Söndag 18 sep 2016 2016-09-18
E-post

STOCKHOLM Efter att mediekändisarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hånat Sverigedemokraterna med tio citat från SD-medlemmar reagerar partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson hårt. ”Intellektuellt ohederlig propaganda”, skriver han och listar tio liknande citat från socialdemokrater och miljöpartister.

TV-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har tidigare uppmärksammats för sina politiska sympatier. Tidningen Expressen berättade redan 2013 att Wikingsson ville hjälpa Miljöpartiet och att Hammar på liknande sätt ville hjälpa Socialdemokraterna. Nu har de använt sitt teveprogram ”Breaking News” som plattform för att agera politiskt, den här gången mot de rödgrönas stora utmanare Sverigedemokraterna.

I teve-inslaget listar duon tio olika citat som SD-medlemmar och partiaktiva ska ha yttrat det senaste året.

– Det senaste exemplet på whitewashing i Sverige är vi mitt inuti just nu och det handlar då om Sverigedemokraterna. Politiker som tidigare sagt att de aldrig kommer samarbeta eller att regera med SD, de börjar nu mjukna, säger Wikingsson i programmet Breaking News.

Ett av citaten som medieduon tycker är förkastligt är att ”media ska stoppas – i sinom tid”, ett citat ursprungligen från riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Men de flesta citaten som tv-duon citerar är betydligt värre än så.

Mattias Karlsson kontrar med egen lista

Men är märkliga utspel och rent rasistiska kommentarer något som enbart är förbehållet Sverigedemokraterna? En liknande lista som Hammar och Wikingsson presenterade har nu fått stor spridning i sociala medier, men där är det socialdemokrater och miljöpartister som står för de främlingsfientliga citaten. Det är SD-gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson som går till motattack på Facebook och han menar att tv-duon agerar orättvist.

”De flesta SD-företrädare som citerades har haft uppdrag på väldigt låga nivåer inom partiet och flera av dem har också uteslutits på grund av sina uttalanden, vilket Filip & Fredrik naturligtvis ’råkade’ glömma att nämna”, skriver han.

Sedan listar han olika citat från miljöpartister och socialdemokrater. ”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”, ska en socialdemokrat ha skrivit i ett Facebookinlägg.

Nedan ser du hela Karlssons lista på främlingsfientliga citat från Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Inlägget har fått över 600 delningar hittills.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag