SD-källor: Kent Ekeroth styr Egor Putilov i hemlighet

Kent Ekeroth (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 sep 2016 2016-09-07
E-post 936

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att det är riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) som i hemlighet styr den politiske tjänstemannen Egor Putilov. Uppgifterna bekräftas av flera SD-källor med mycket god insyn. – Det var Ekeroths idé att Putilov skulle åka polisbil, säger en av källorna till Nyheter Idag.

I januari 2016 börjar journalisten som går under pseudonymet Egor Putilov att blogga om migrationsfrågor. Han är kritisk till hur myndigheter hanterar invandringen till Sverige, inte minst Migrationsverket där han själv har arbetat. Blogginläggen får stor spridning i sociala medier och Putilov blir snabbt ett namn som många invandringskritiker lägger på minnet.

Det finns en rad bloggare och ’alternativa sajter’ som med varierande kvalitet granskar migrationen till Sverige, men Putilov stack ut. Till skillnad från många andra har han blivit publicerad på redaktioner som Aftonbladet och Expressen, men även i mindre tidningar som Arbetaren. Han hade även hunnit med att vara anställd en kort tid på Sveriges Radio.

Rekryterades till Sverigedemokraterna av Kent Ekeroth

Innan Putilov blev känd för en invandringskritisk publik hade han flera gånger gjort sig ett namn för granskningar som direkt, eller indirekt, berörde den ryska regimen. Det har länge varit tydligt att han är en stor kritiker till Rysslands president Vladimir Putin. Själv berättar han att han kommer från Moskva och har rysk bakgrund. Han har även upplevt en hotbild mot sig själv varför han använder ett fingerat namn som journalist.

Men trots att efterfrågan på journalister som granskar den ryska regimen borde vara stor i Sverige har Putilov hoppat mellan olika jobb. När Nyheter Idag ställer frågor om hans roll på tidningen Arbetaren förtydligar han att det aldrig handlade om en anställning.

”Jag var inte tidigare på Arbetaren utan jobbade som frilansjournalist. Och då tar man de uppdrag som finns”, skriver han till Nyheter Idag.

Och det kom att visa sig att Putilov verkligen tog de uppdrag som stod till buds. Under samma vårkant 2016, efter att han blivit känd och uppskattad hos invandringskritiker, blev han kontaktad av Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth med ett erbjudande. Nu kunde Putilov få en riktig anställning som politisk tjänsteman på Sveriges riksdag.

– Det var väldigt angeläget för Ekeroth att Putilov skulle få en anställning som politisk tjänsteman, berättar en källa med mycket god insyn i Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Ekeroth har flera gånger uppmärksammats i medier för sin roll i sajten Avpixlat, men utåt är det inget Ekeroth gärna kommenterar. Han har även tidigare försökt styra och påverka innehållet på Nyheter Idag och på liknande sätt försökt engagera sig i olika medieprojekt. Nu lyckades Ekeroth äntligen rekrytera en person med gedigen journalistisk bakgrund som tackat ja till erbjudandet om anställning.

Uppdraget från Ekeroth: Gör reportage om polisen i förorten

Efter att Putilov fått sitt nya jobb på SD-kansliet började planerna att smidas i hemlighet. En källa, på samma SD-kansli där Putilov och Ekeroth arbetar, berättar att snacket gick om Grekland. Källan berättar att Egor Putilov tagit tjänstledigt och sedan rest till Grekland, troligen på uppdrag av Ekeroth.

– Jag vet att de snackade en hel del om Grekland. Plötsligt tar han tjänstledigt och åker till Grekland, säger källan.

Även en annan källa bekräftar att Putilov och Ekeroth umgås. När Nyheter Idag frågar på vilket sätt deras relation ser ut får vi beskrivningen att Putilov är en av Ekeroths ”springpojkar”.

– Jag har sett att han har suttit inne på Ekeroths kontor flera gånger, de har något för sig. Men vad de gör är inget de berättar för någon, säger den andra källan.

Den första källan bekräftar att i början av juni fick Putilov ett annorlunda uppdrag av Ekeroth. Han ska boka ett verksamhetsbesök hos polisen och be om att få åka polisbil i förorten nattetid, något som i princip är omöjligt för journalister att lyckas med.

– Vi har ställt frågan flera gånger om att åka med, men det har inte varit möjligt, säger Jonathan Jeppsson som är redaktör för samhällsredaktionen på Aftonbladet.

Men Putilov och Ekeroth har ett ess i rockärmen. Riksdagsledamöter har förmånen att kunna följa med i polisens arbete, en omständighet som de dragit nytta av. Förslaget om att boka in ett sådant besök hos polisen läggs fram av Putilov till riksdagsledamoten Marcus Wiechel som i sin tur accepterar förslaget. Men vad Wiechel inte verkar ha förstått är att Putilov egentligen ville besöka polisen i egenskap av journalist – inte tjänsteman.

SÄPO intresserade sig för Putilov

Den 10 juni skickar Putilov ett mejl till polisen från sin riksdagsmejl där han ber om att få boka in ett verksamhetsbesök. Det avslöjar Aftonbladet som också publicerar det mejl som Putilov skickat. Någon vecka senare blir planerna verklighet och Putilov, tillsammans med Wiechel, åker till en polisstation för att besöka verksamheten.

Väl på polisstationen börjar Putilov ställa många frågor. Att han bara följde med som tjänsteman var en täckmantel, det riktiga uppdraget var att göra ett reportage på uppdrag av Ekeroth. Och Putilov är angelägen att dokumentera så mycket han kan, så pass angelägen att en polis fick avbryta honom när han tog bilder inifrån ett garage på polisstationen där polisbilar är parkerade.

”En av poliserna blev upprörd när han märkte att jag tog bild på Wiechel i garaget bland polisbilar trots att inga poliser var med i bilden. Jag tog bort bilden – that’s it. Syftet var att dokumentera besöket”, förklarar Putilov för Nyheter Idag.

Sedan åker de ut i Stockholmsnatten till Järvaområdet och följer med poliserna i ett antal timmar. Putilov fortsätter att ställa frågor och intressera sig för detaljer under besöket, ett reportage skulle som sagt skrivas. Samtidigt var det ett beteende som är synnerligen udda för en politisk sekreterare, inte minst då det i första hand är Wiechel i egenskap av riksdagsledamot som officiellt besöker polisen – inte Putilov.

Några veckor senare, i juli månad, är Säkerhetspolisen av någon anledning mycket angelägen att studera Putilovs förehavanden. Säkerhetspolisen är så pass intresserad av Putilov att de skriver upp sig som prenumeranter på Nyheter Idag för att läsa en artikel bakom betalvägg – en artikel som handlar om Putilovs turer med Sveriges Radio i sin roll som journalist.

En grupp asylsökare sabbade allt

Men än verkar inte uppdraget från Ekeroth ha tagit slut. Efter att Putilov skrivit sin text om besöket hos polisen i förorten skickar han ett mejl till Aftonbladet där han erbjuder kvällstidningen sitt minst sagt unika reportage. Vad Putilov aldrig nämnde för Aftonbladet var att han nu var anställd på SD-kansliet.

”Härmed skulle jag vilja erbjuda er mitt reportage om polisens arbete i Järvaområdet”, skriver han i mejlet till tidningen.

Aftonbladet var mer frågande till hur Putilov lyckats få åka med en polisbil i en utsatt Stockholmsförort nattetid än vad intresset var av att publicera reportaget. Kvällstidningen kom aldrig heller att svara på Putilovs erbjudande.

Istället publicerades reportaget på Putilovs blogg och fick spridning den vägen. Och där kunde den historien ha nått vägs ände om det inte vore för att en grupp asylsökare hade fräckheten att demonstrera utanför riksdagen. Detta provocerade Ekeroth så pass att han skriver ett svavelosande inlägg på Facebook.

”Rätt avskyvärt att asylsökande tar sig friheten att säga till Sverige vad vi borde göra eller ej. Som om de har en rättighet att vara här. De borde inte ens ha rätt att få hålla demonstrationer – det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom; detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt”, skriver han.

Trots att Ekeroth har ett stort intresse i medieprojekt lyckades han inte där och då inse att inlägget skulle få mycket stor uppmärksamhet. Men det blev ännu en ny medieskandal runt Ekeroth och nu var det viktigt att skifta fokus. En taktik var att börja prata om tillfälligt förvar av asylsökare och hoppas på att allmänheten skulle bortse från de där raderna om att inskränka rätten att demonstrera.

Men samtidigt händer något annat. Nu skickas ett nytt mejl till Aftonbladet, men denna gång var det en debattartikel med fejkad avsändare. I den artikeln argumenterar ’Tobias Lagerfeldt’, en påhittad aktivist från Refugees Welcome, att asylsökare ska få rösträtt. Det är, om möjligt, ett ännu dummare förslag som även har potential att skifta fokus från Ekeroths haveri på Facebook.

Märkligt nog skickades den fejkade debattartikeln också in som ett svar på just Ekeroths utspel. Det kom Aftonbladet själva att berätta senare. Efter att debattartikeln publicerades väcktes frågor hos allmänheten, inte minst i sociala medier, om det verkligen var en riktig och genuin text. Nu fick Aftonbladet kalla fötter och avpublicerade artikeln. Istället började kvällstidningen, inte helt oväntat, att försöka komma till botten med vem den riktiga avsändaren var.

Det visade sig vara Egor Putilov på SD-kansliet som skickat in artikeln om man får tro Aftonbladets avslöjande den tredje september. Eller i vart fall har artikeln skickats in med en mejl som kvällstidningen nu säger sig kunna koppla till Putilov. Själv nekar han bestämt när Nyheter Idag frågar Putilov.

Putilov mycket besvärad när Nyheter Idag konfronterar

Oavsett hur många frågor Nyheter Idag ställer till Putilov om han skickat in den fejkade debattartikeln nekar han konsekvent. Samtidigt, ett erkännande skulle också betyda att hans trovärdighet som journalist kraftigt kan ifrågasättas. En omständighet i sammanhanget är att Aftonbladet ännu inte visat hur de kopplat Putilov till den fejkade debattartikeln, däremot påstår sig kvällstidningen ha bevis för det.

Men Putilov nekar inte bara till att ha skickat in den fejkade debattartikeln. Uppgiften, från en mycket insatt och trovärdig källa på SD-kansliet, som berättar att bokningen av polisbesöket var på uppdrag av Ekeroth, är också något som Putilov konsekvent nekar. Han menar istället att det var en idé från honom själv och Wiechel.

”Eller snarare mitt förslag som Wiechel stödde”, tillägger han sen.

När vi frågar Putilov om hans resa till Grekland får vi dock inte ett nekande, däremot ett udda svar.

”Varför skulle jag vilja kommentera det även om det var sant?” skriver han.

Likadant nekar Putilov ihärdigt till att han skulle umgås med Ekeroth. Därför är det ännu märkligare att det förutom Putilov själv, endast verkar finnas en enda person till på SD-kansliet som ihärdigt sprider uppgifter och länkar i sociala medier till Putilovs försvar.

”INGEN annan på riksdagskansliet – ledamot eller tjänsteman – har gjort det”, kommenterar en källa som noterat det ihärdiga försvaret av Putilov.

Och den personen råkar, av en händelse, vara Kent Ekeroth.

Nyheter Idag har talat med totalt fyra källor inom Sverigedemokraterna där samtliga fyra av naturliga orsaker har mycket god insyn i vad som sker på SD-kansliet. Samtliga bekräftar, med flera olika uppgifter, att Ekeroth är den som styr Egor Putilov.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag