SD: Nacka kommun köper bostäder för 14 miljoner åt man med tre fruar

Grand Hotel i Saltsjöbaden. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Söndag 17 sep 2017 2017-09-17
E-post 6943

STOCKHOLM Nacka kommun i västra Stockholm köper bostäder för 13 950 000 åt en man med tre fruar och 16 barn. Det berättar Sverigedemokraternas lokalavdelning i Nacka på Facebook. – Kommunen är skyldig att ordna bostäder till dom personer som staten anvisar till oss, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, till Nyheter Idag.

Det låter som en smått osannolik historia. En invandrad man, med tre fruar och 16 barn, har fått tre bostäder ordnat av Nacka kommun i Saltsjöbaden. Prislappen för bostäderna uppgår till 13 950 000 kronor. Det berättar Sverigedemokraternas lokalavdelning i Nacka som presenterar saken i en Facebookstatus som fått mycket stor spridning.

”Faktum är att kommunen har köpt tre bostäder (5 450 000kr, 3 300 000kr, 5 200 000kr) till en kostnad av totalt 13 950 000 kr. Mannen som är 57 år gammal är enligt folkbokföringen gift med alla tre fruar som är 40, 40, respektive 43 år gamla”, skriver lokalavdelningen.

Vidare skriver lokalavdelningen att Nacka kommun köpt bostäder för totalt en kvarts miljard, bostäder som är till för nyanlända. Nyheter Idag har talat med David Bergqvist, ordförande i SD Nacka, och han säger att de själva upptäckt det hela genom egen efterforskning.

– Det är folkbokföringen och sedan har vi de här protokollen från kommunfullmäktige, säger han.

Nyheter Idag har bett SD Nacka att skicka det underlag de har till stöd för påståendet att mannen med tre fruar fått bostäder för nästan 14 miljoner kronor betalt av kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande: ”Kommunen är skyldig att ordna bostäder”

I sociala medier kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Nacka Mats Gerdau (M) påståendet från Sverigedemokraterna. Han skriver att staten anvisar flyktingar till kommuner som enligt lag måste ordna med bostäder åt dessa. När Nyheter Idag ringer till Gerdau förklarar han hur det ligger till i Nacka.

– Kommunen har ingen inverkan på vilka som anvisas av staten. Om det är ensamstående, gifta eller hur många barn de har, de kommer bara helt enkelt och har att ordna boenden åt dem. För att klara det gör kommunen flera insatser, hyr in boenden från privatpersoner, bygger om tomma kommunala lokaler, bygger modulbostäder och köper bostadsrätter.

– Alla de här lägenheterna får man hyra under en tidsperiod på två år, fortsätter han.

SD skriver att det köpts tre bostäder för 13 950 000 åt en man med tre fruar. Är det något i detta du ser som är felaktigt?

– Vi har köpt ganska många bostadsrätter, det är det vi kan få loss snabbt. När vi beslutade om pengar för att skaffa fler sociala bostäder, bland annat för nyanlända, röstade SD för detta i fullmäktige i november förra året, säger Gerdau.

När Nyheter Idag åter talar med David Bergqvist, ordförande i SD Nacka, säger han att han på rak arm inte minns exakt hur SD röstade i fullmäktige i november förra året.

– Vi hade inte presenterat en egen budget och därför röstade vi så att säga inte emot. En majoritet röstade på den borgerliga budgeten, säger han.

Samtidigt understryker han att SD Nacka flera gånger försökt stoppa pengarna som går till bostäder för nyanlända flyktingar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag