SD-politiker i Vallentuna avgår

Foto: Bengt_B/CC 2.0
  • Torsdag 26 sep 2019 2019-09-26
E-post 60

VALLENTUNA Jenny Laszlo har suttit i utbildningsnämnden i Vallentuna kommun för Sverigedemokraterna efter valet. Nu avgår hon efter att stiftelsen Expo avslöjat att hon skrivit på Facebook om att skolan ger en skev bild av händelserna under andra världskriget.

Det var den 13 februari, årsdagen av de allierades bombning av den tyska staden Dresden 1945, som Jenny Laszlo enligt Expo lade upp en bild på två människoskelett på sin Facebook med en text till.

”Hur cirka 500 000 tyskar ’demokratiskt’ utrotades under en natt”, skrev Laszlo enligt Expo. Bilden ska enligt Expo vara hämtad från Historical Revisionism, en antisemitisk och förintelseförnekande sajt.

Engelska uppslagsverket Encyclopædia Britannica, EB, uppger att antalet döda oftast tros vara någonstans mellan 25 000 och 35 000. EB nämner också att det finns uppskattningar till upp till 250 000, beroende på att många människor tog sin tillflykt till Dresden under den tidsperioden. Liknande siffror hittas bland annat hos History.com. Laszlos siffra får inte stöd hos några etablerade källor.

I en efterföljande diskussion hänvisade Laszlo till Hellstorm, en propagandafilm som framställer Hitler och Nazityskland i ett positivt ljus och som offer, samt påstår att flera framträdande ledare hos de allierade var av judisk börd.

”Där får man ta del av delar som annars hålls hemliga”, skrev Laszlo.

Hon skriver i en annan kommentar att hon tillför nyans till historieskrivningen om andra världskriget:

”Och nej, jag höjer inte Hitler, jag tillför nyans. Han älskade djur, ville rädda sina landsmän som systematiskt avrättades på ockuperad mark.”

Renegade, bolaget som producerat Hellstorm, är en nazistisk sajt och har bland annat kritiserat den så kallade althögern i USA för att vara ”kontrollerad opposition”. Renegade har tagit ställning mot Donald Trump som man hävdar är ”ägd” av judiska maktintressen.

Under torsdagen meddelades att Jenny Laszlo lämnat alla sina uppdrag för SD.

”Den här typen av åsikter går helt emot det partiet står för, och är något vi tar på stort allvar. Med anledning av de uppgifter som kommit oss tillkänna har vi pratat med personen ifråga, och tillsammans kommit överens om att det bästa vore att hon avsäger sig samtliga politiska uppdrag och inte längre företräder Sverigedemokraterna”, skriver Fredrik Lindahl, distriktsordförande för SD, i ett mejl till Omni.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag