Se dagens feministfettis

Små rosa feministiska tjejsemlor. Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Tisdag 4 mar 2014 2014-03-04
E-post

SEMLOR Det bjöds på gratis semlor och politiska tal av Feministiskt initiativ i Stockholm på fettisdagen. Nyheter Idag var självklart på plats för att dokumentera manifestationen samt att vi provsmakade en semla.

Ett hundratal personer samlades på Sergels torg i Stockholm för att ta del av Feministiskt initiativs manifestation. Den kom att handla om såväl semlor som feministisk politik. Ur ett medtaget högtalarsystem hördes talen.

”Ansvaret läggs på tjejerna”

– När objektifieringen av flickor och kvinnor tas upp som ett samhällsproblem, då landar ofta diskussionen i frågan om valfrihet. Ansvaret läggs på tjejerna. Trots att det idag är helt omöjligt att välja att inte ständigt mötas av sexistiska bilder. Trots att dom tjejerna varken kan välja att delta eller att avstå ostraffat, berättade Jenny Rönngren från det mediekritiska nätverket ”Allt är möjligt”.

Jenny talade om en enkät som handlade om hur tjejer framställs i media. Enkätsvaren visade att tjejer mår mer dåligt än killar över normer om hur man ska se ut, och det var lite poängen med semlorna – att tjejer inte ska behöva få dåligt samvete över vad man äter.

Modellagentur för funktionsnedsatta

Talen kom även att handla om fler ämnen. Magnus Andén, ordförande i föreningen JAG (Jämlikhet Assistans Gemenskap) och aktiv i ”funkisbyrån” var också på plats. Eftersom Magnus själv har en funktionsnedsättning var det hans syster Cecilia som talade i mikrofonen.

– Vi är och syns på dom flesta platser i samhället men i reklamen syns vi fortfarande inte. Och inte i media heller. Vi bestämde i föreningen JAG att vi vill ändra på det och så startade vi funkisbyrån. Det är en modellagentur där alla modeller har en funktionsnedsättning.

– Vi blev snabbt flera hundra modeller. Vi ringde runt till stora företag som IKEA, HM och andra och frågade varför inte dom har modeller med funktionsnedsättningar i sina kataloger och annonser. Vi började samarbeta med mindre företag som ordnade klädvisningar och annonskampanjer tillsammans med oss.

”Semlan var torr men gratis är ju gott”

Efter talen, som till stor del handlade om normer i medier om hur man ska se ut, bjöds det på semlor med texten ”F!” skriven ovanpå. Vi tror det var florsocker, men är inte helt säkra. Vår fotograf Albin smakade på en av semlorna samtidigt som han pratade med en medlem i Feministiskt initiativ. Albin fick bli smakdomare över feministernas fettisdag då undertecknad inte är så glad i mandelmassa.

– Semlan var torr, men gratis är ju gott!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag