Skattemedel ska inte finansiera näthat

Johan Ehrenberg är ansvarig utgivare på ETC. Foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons
  • Onsdag 10 maj 2017 2017-05-10
E-post

LEDARE Vill du bli uthängd som pedofil? Som nazist? Som barnamördare? Inga problem, skattefinansierade ETC har råd att näthata. De sitter nämligen på en budget som konkurrenterna Avpixlat bara kan drömma om. Det kan vi tacka presstödet för.

Många människor lever med missuppfattningen att näthat endast sker på obskyra sajter i den så kallade ”undervegetationen”. Så är det inte. Så sent som idag berättar SVT om hatet mot högerkvinnorna.

– De jobbigaste påhoppen idag kommer från andra journalister. Jag tycker att det finns ett stort problem inom kåren med en otrevlig och osaklig ton, berättar Alice Teodorescu för SVT.

Hon är en av flera kvinnor som blivit utsatt för vad som kallas ”en aggressiv ton”. I vardagligt språk mobbing, eller på kvällstidningsprosa; näthat.  Inte minst var hatet påtagligt när Teodorescu blev aktuell som politisk redaktör på Göteborgsposten 2015.

Taktiken var enkel och utstuderad. Genom att sätta press på arbetsgivaren skulle Teodorescu få sparken. I praktiken var alla medel tillåtna. Hon berättar själv hur hon målades ut som känslokall, ond och ”SD-omhuldad”. Och det var främst i sociala medier den här mobbingen ägde rum, berättar Teodorescu.

Men näthatet sker även i skattefinansierade tidningar. Så sent som häromdagen publicerar ETC en artikel där Nyheter Idag-medarbetaren Katerina Janouch i både bild och text presenteras som jämlik nazistledaren Klas Lund. Vi pratar alltså om Klas Lund som grundade militanta och nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

För att understryka att Janouch är lika högerextrem som Sveriges kanske mest ökända nazistledare har ETC också i bildtexten poängterat att Janouch är krönikör för ”högerextrema Nyheter Idag”.

Till saken kan nämnas att Janouch själv har judisk bakgrund. Det har även jag som har skapat sajten. Medarbetarna på ETC känner också mycket väl till detta, samt att både Nyheter Idag och Janouch återkommande debatterar emot och granskar högerextremism. Det har vi gjort flera gånger.

Ibland sker pressetiska övertramp av misstag eller av okunskap. Ingen är perfekt. Även Nyheter Idag har blivit fällda.

Men publiceringen i ETC är inget misstag, tvärtom, det är utstuderat. Johan Ehrenberg, som är ansvarig utgivare för ETC, begriper mycket väl att publicitetsskadan är oförsvarlig. Men en fällning hos pressombudsmannen kostar maximalt 32 000 kronor plus moms samt att ETC tvingas publicera beslutet från PO.

Det är en summa ETC utan tvekan har råd med. Ehrenberg har nämligen svart bälte i att mjölka staten på tiotals miljoner kronor i skattemedel genom att anpassa tidningskoncernen efter presstödets regler. Det har gått så långt att ETC får kritik från vänster genom Knut Lindelöf som berättar att ETC erhåller 35 miljoner från staten för 2017.

Jag vet inte hur siffran har räknats fram, men genom att enbart titta på det preliminära driftsstödet kommer jag upp i över 20 miljoner kronor för ETC, så Lindelöfs siffra är inte orimlig.

Teoretiskt kan ett presstöd om 35 miljoner finansiera 875 fällningar per år. Det motsvarar nästan två och en halv pressetiska övertramp om dagen. Ja, du fattar. ETC har råd att näthata precis hur mycket de vill.

De politiker som vill skrota hela systemet med presstöd behöver inte bara argumentera för att det sparar skattebetalarna pengar. Det går precis lika bra att motivera beslutet som en åtgärd mot näthat.

Det kanske är dags att låta ETC få näthata på samma villkor som Avpixlat, fritt från alla former av statlig finansiering?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag