Hela denna artikel är en annons

Skillnaden på lån och lån

  • Tisdag 24 maj 2022 2022-05-24
E-post 7

Att ta ett lån förr i tiden var en lång och omständligt process där du först behövde boka en tid med en banktjänsteman, ta med dig alla nödvändiga papper, ansöka på plats på banken och sedan vänta på ifall lånet godkändes. När det väl var klart så återstod det bara att vänta på att pengarna skulle dyka upp på kontot. Först tog det tid för banken att bedöma din kreditvärdighet och ifall den inte var på topp så hade du ofta ingen möjlighet att få ett lån beviljat. Idag finns dock möjligheten ändå då många långivare godkänner blancolån – ett lån utan säkerhet. Då utbudet är stort kan du se blancolån här för att hitta en sammanställning av olika lån där alla uppgifter framgår.

Det finns olika lån på marknaden och ibland kan det vara svårt att veta exakt vad som gäller angående en viss låneform. För att kunna förstå lite lättare förklarar vi nu skillnaderna på några av de vanligaste lånen.

Bolån

Bolån är den vanligaste formen av lån där du lånar för att köpa ett boende – hus, radhus, ägandelägenhet eller en bostadsrätt. De löper ofta under en lång tid och du kan binda räntan i olika antal år beroende på vad som passar dig bäst – många väljer att ha en del obundet och en del av lånet bundet på några år. Då boendet ligger som säkerhet för lånet och det är relativt riskfritt för banken att ge lånet så är räntan oftast lägre än de andra låneformerna.

Billån

Många väljer att låna för att finansiera ett bilköp och alla bilfirmorna erbjuder någon form av finansiering för sina kunder. Bilhandlarna kan även få fördelar om de rekommenderar en långivare, så det gäller att vara noggrann och fråga efter vilka andra långivare de samarbetar med och göra en jämförelse. Ett billån löper normalt mellan ett till åtta år beroende på bilens pris och hur gammal den är.

Blancolån

Kärt barn har många namn och ett blancolån kallas även för ett privatlån eller ett konsumtionslån. Ett blancolån kräver ingen säkerhet och kan då ge en högre ränta än de övriga lånen. Då kreditgivarna bestämmer räntan efter din kreditvärdighet och möjlighet att återbetala lånet kan räntorna skilja väsentligt mellan olika aktörer. Därför är det av största vikt att jämföra villkoren ordentligt innan du bestämmer dig för vilken långivare du anlitar. Inte bara räntan är viktig att jämföra utan även amorteringar, löptid och andra avgifter.

Som alltid om du ska låna pengar är det viktigt att först göra en kalkyl för att se så att du klarar av att betala tillbaka lånet utan att det blir för stora hål i din privata ekonomi.

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag