Skolor i Göteborg slår larm: Befarar att barn kidnappats till utlandet

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Tisdag 10 okt 2017 2017-10-10
E-post 344

GÖTEBORG Skolor i Göteborg slår larm om att 14 barn saknas efter sommarlovet. Det handlar om barn som riskerar att utsättas för hedersvåld och förtryck.
– Vi har ett ärende där vi inte har fått tag på en flicka. Vi har varit i kontakt med släktingar i Sverige som säger att allt är bra och att vi inte har någon anledning att bry oss, men det räcker inte för oss. Där ska vi initiera ett samarbete med polisen, säger Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef på socialtjänsten i Angered.

Skolor i Göteborg slår larm om att 14 barn saknas efter sommarlovet. Det handlar om barn som riskerar att utsättas för hedersvåld och förtryck. Det uppger Göteborgsposten. 

Tolv av barnen uppges komma från Angered, två av barnen kommer från Lundby.

Socialtjänsten har försökt att arbeta förebyggande mot barnkidnappningarna, bland annat har de haft kampanjer riktade mot skolorna om hur man ska agera när en stol i klassrummet är tom.

Enligt Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef på socialtjänsten i Angered, har det lett till att anmälningarna från skolorna till socialtjänsten ökat.

Det nationella kompetensteamet, som har i uppdrag att samordna och stödja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, bekräftar 127 fall i Sverige där barn och ungdomar försvunnit under sommarlovet.

Ett av barnen i Göteborg, en flicka, misstänks ha kidnappats för att giftas bort mot sin vilja.

– Vi har ett ärende där vi inte har fått tag på en flicka. Vi har varit i kontakt med släktingar i Sverige som säger att allt är bra och att vi inte har någon anledning att bry oss, men det räcker inte för oss. Där ska vi initiera ett samarbete med polisen, säger Mikael Kurdali Jonsson till GP. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag