Slut på medicin mot Ebola

En tobaksplanta används för att tillverka ebolamedicin. Foto: Wikipedia
  • Måndag 6 okt 2014 2014-10-06
E-post 21

USA En ebolapatient på sjukhus i Dallas ligger inför döden i kritiskt tillstånd och skulle kunna botas med medicinen ”Zmapp”. Men lagret på medicin är slut, rapporterar flera medier. – Det kommer inte att finnas tillgängligt den närmaste framtiden, förklarar Thomas Frieden på USAs motsvarighet till smittskyddsinstitut enligt RT.

Tidigare kunde flera medier berätta att ebolaepidemin som just nu rasar i västra Afrika även spridit sig till USA. I delstaten Texas ligger Thomas Eric Duncan inlagd på sjukhus i ett kritiskt tillstånd efter att tidigare befunnit sig i Liberia. Duncan skulle kunna botas med experimentmedicinen Zmapp, men de få doser som tidigare funnits tillgängliga är redan förbrukade.

– Det kommer inte att finnas tillgängligt den närmaste framtiden, berättar Thomas Frieden på USAs motsvarighet till smittskyddsinstitut enligt RT.

Tillverkas med hjälp av tobaksplantor

Innan ett nytt läkemedel kan godkännas av myndigheterna måste det genomgå flera studier för att kartlägga eventuella biverkningar. Men eftersom situationen med ebola är akut har myndigheterna i USA tillfälligt godkänt användandet av medicinen Zmapp, som är en sorts cocktail av olika antikroppar. När medicinen tillverkas används tobaksplantan Nicotiana benthamiana genom att man låter den tillverka antikroppar, enligt en artikel på wikipedia.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag