Socialstyrelsen säger nej till allmän ”pappografi”

Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 10

STOCKHOLM Socialstyrelsen säger nej till att rekommendera införande av allmän ”pappografi”, dvs screening för prostatacancer med PSA, prov. Prostatacancerförbundets ordförande är besviken.
– Vi är naturligtvis oerhört besvikna. Utan att ännu ha tagit del av analysen så ifrågasätter vi hur Socialstyrelsen kan stå kvar vid samma uppfattning som för fyra år sedan, säger förbundets ordförande Kjell Brissman i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen rekommenderar inte hälso- och sjukvården att erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov, även kallad allmän ”pappografi”.

Beskedet kom nu under måndagsmorgonen, efter socialstyrelsen utredning.

Redan 2014 rekommenderade socialstyrelsen att inte erbjuda ”pappografin”, något man nu efter utredningen står fast vid.

Enligt myndigheten väger inte fördelarna med screening av prostatacancer över de negativa effekterna, uppger Socialstyrelsen i sitt beslut. Vidare saknar man tillräckliga vetenskapliga stöd mellan förhållandet nytta och negativa effekter.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige med ungefär 10 000 drabbade per år. Förutom ärftlighet är det ännu ej känt vad som kan orsaka prostacancer.

Prostatacancerförbundet har dock lobbat för att ett nationellt screening-program ska införas.

– Vi är naturligtvis oerhört besvikna. Utan att ännu ha tagit del av analysen så ifrågasätter vi hur Socialstyrelsen kan stå kvar vid samma uppfattning som för fyra år sedan, det vill säga att inte rekommendera screening för prostatacancer. Detta trots att det enligt vår uppfattning skett stora förändringar av förutsättningarna, säger förbundets ordförande Kjell Brissman i ett pressmeddelande.

Brissman skriver att väntetiden från upptäckt till behandling, som för vissa patienter uppgår till uppemot 200 dagar, skulle kunna kortas avsevärt om programmet infördes.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag