Sofie Löwenmarks nya projekt Stiftelsen Doku: Ett Expo för den jihadistiska miljön

Foto: Faksimil Twitter
  • Tisdag 10 jul 2018 2018-07-10
E-post

SVERIGE Stiftelsen Doku är namnet på Sofie Löwenmarks och Magnus Sandelins nya projekt som ska granska den jihadistiska miljön i Sverige. Den nya stiftelsen ska verka som ett Expo för den jihadistiska miljön, enligt dess medgrundare Magnus Sandelin.

Sofie Löwenmark är ledarskribent för Göteborgs-Posten och krönikör för Expressen. Tillsammans med journalisten och författaren Magnus Sandelin startar Löwenmark nu stiftelsen Doku som ska granska jihadismen i Sverige.

På sin Facebooksida skriver Doku att projektet ska fungera som ett ”Expo” fast för journalistisk granskning av jihadistiska miljöer i Sverige. Doku har startat en insamling för att kunna finansiera arvoden till journalister, resor och andra kostnader som uppstår när de ska granska den jihadistiska miljön.

Stiftelsen Doku

Personerna bakom Doku:

Magnus Sandelin, journalist och författare till flera böcker om politisk/religiös extremism. Har bakgrund inom press, radio och TV.

Sofie Löwenmark, journalist. Mottagare av Pennskaftspriset.

Peter Gustavsson, advokat.

Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, kulturskribent.

Kontaktperson: Magnus Sandelin: info at magnussandelin.se

Donationer till stiftelsen kan tills vidare sättas in på Swedbank, konto 8032-5, 04344754-9 Insamlingsstiftelsen Doku. Stiftelsen väntar på att bli formellt registrerad. Därefter kommer man att ordna med andra donationsvägar som Swish, bankgiro, och så vidare.

Källa: Stiftelsen Doku

Nyheter Idag har talat med initiativtagaren Magnus Sandelin som berättar att många har haft idén om att starta ett liknande projekt men att det var han och Löwenmark som började diskutera på allvar under våren 2018.

– Det har varit ganska många år folk har pratat om att starta ett Expo fast för att granska de här miljöerna.

Just nu har Doku inga finansiärer och är i full gång att genomgå den byråkratiska processen som krävs för att grunda en stiftelse.

Om allt går som det ska vad kommer ert första projekt bli?

– Jag har flera idéer om saker man skulle kunna granska som jag egentligen inte vill avslöja nu. Men det finns ingen brist på saker att granska, berättar Magnus Sandelin till Nyheter Idag.

Berätta om dig själv och det här initiativet

– Jag har ju jobbat som journalist i många år och granskat olika miljöer på de extrema ytterkanterna, både vänster, höger och islamism. De senaste åren har jag framförallt fokuserat på de islamistiska miljöerna, jag har skrivit böcker och jobbat för olika redaktioner.

Sandelin berättar att han drogs till att samarbeta med Löwenmark på grund av hennes erfarenhet och kunskap om att gräva inom de jihadistiska miljöerna.

Med sig har Sandelin och Löwenmark även Johan Lundberg som kommer att vara med i grävande projekt och Peter Gustavsson som är advokat och kommer att hjälpa stiftelsen i rättsliga frågor. Sandelin berättar att fler personer kommer att jobba med grävande jobb men vill inte avslöja vilka ännu.

Hur kommer granskningarna gå till och hur kommer de att publiceras?

– De kommer att publiceras på en sajt. Vi har registrerat domännamnet doku.nu så det kommer publiceras på webben helt enkelt. Jag och Sofie kommer att vara redaktörer för granskningarna och jag kommer att vara ansvarig utgivare. Sen kommer vi delvis att granska själva men också anlita frilansjournalister för olika projekt. Men allt bygger på att vi får finansiering.

Initiativet har välkomnats på flera håll, bland annat på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag