Stängde in och sexofredade undersköterska: ”Mycket obehaglig, äcklig, otäck”

Genrebild Foto: Pixabay
  • Måndag 25 jan 2021 2021-01-25
E-post 525

ESKILSTUNA En afghansk man i 20-årsåldern skulle skrivas ut efter en blindtarmsoperation. Då stängde han in en svensk kvinnlig undersköterska och ofredade henne sexuellt genom att ta henne på bröstet och försöka att trycka in sina fingrar i hennes mun. ”Mycket obehaglig, äcklig, otäck”, beskriver undersköterskan händelsen. Nu döms den gränslöse afghanen för sexuellt ofredande av Eskilstuna tingsrätt till dagsböter på totalt 2 500 kronor, något Fria Tider var först att rapportera om.

Det var den 28 augusti som afghanen skulle få en så kallad infart, venkateter, borttagen från armen innan han lämnade sjukhuset. Det är den ”ventil” som används för att ge exempelvis dropp.

Undersköterskan som fått uppdraget att ta ur infarten var lite på sin vakt efter att ha blivit varnad av sina kollegor för mannen eftersom han hade betett sig otrevligt tidigare.

Men inget hade kunnat förbereda henne på vad som skulle hända när hon hamnade ensam i undersökningsrummet med afghanen.

Han började omgående att fråga om hennes bröst var naturliga eller opererade. När undersköterskan tog bort infarten och lade tryck på såret och därmed var upptagen med båda händerna passade afghanen på. Då sträckte han ner handen i hennes urringning och greppade tag i ett av hennes bröst.

Kvinnan har berättat i både polisförhör och under rättegången hur hon backade undan medan afghanen hånskrattade och gick helt nära, upp i hennes ansikte.

– Vi ses i kväll, sade den sexhungrige afghanen och konstaterade att han visste att hon gick av sitt kvällspass 21.30 och att han skulle vänta utanför sjukhuset.

Han fortsatte kränkningen genom att ta på hennes läppar och frågade om hon opererat dem också.

Därefter försökte afghanen trycka in fingrarna i hennes mun.

I ett polisförhör beskriver undersköterskan upplevelsen.

– Jag blev jätteförvånad och skärrad. Jag var inte alls beredd på att det skulle hända och när han inte gav sig utan började tjata att han ville ta på mig mera så blev det väldigt obehagligt.

– Där och då när det hände blev jag väldigt ställd, nästan lite paralyserad. Jag tvekade för vad som skulle komma härnäst när han fortsatte tjata om att ta på mig. Jag tänkte händer det här verkligen mig, säger undersköterskan.

– Det kändes väldigt obehagligt också att han hamnade för dörren så jag inte kunde ta mig därifrån utan att behöva ta mig förbi honom. Händelsen var väl mestadels obehaglig skulle jag säga, säger hon och fortsätter:

– Det var senare när han sa att han skulle träffa mig igen och stå och vänta på mig utanför jobbet när jag skulle gå hem som jag blev rädd. Det var inte kul alls. Jag kände att om han kunde göra såhär mot mig, som personal, på sjukhuset, vad var han inte kapabel till utanför sjukhuset.

En kvinna i 50-årsåldern vittnade under rättegången för afghanens räkning. Hon uppgav att hon känt afghanen sedan fem år via sin son och att hon och afghanen ”hörs ganska ofta” via telefon. Dagen för sexattacken var det ”minst tio telefonsamtal”. Enligt henne hade afghanen låtit ”orolig och förvirrad” och pratat om sin döda hundvalp. Vidare menade hon att afghanen är en mycket social och respektfull person.

Eskilstuna tingsrätt konstaterar emellertid att kvinnan aldrig var på sjukhuset och såg situationen och att det är undersköterskans och ett medvittnes versioner som ska ligga till grund för rättens bedömning.

Tingsrätten dömer afghanen mot sitt nekande till dagsböter på totalt 2 500 kronor för sexuellt ofredande. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till undersköterskan.

I straffskalan för sexuellt ofredande finns fängelse. Men tingsrätten skriver i sin dom att man: ”beaktar vid straffmätningen [afghanens] ungdom och bestämmer antalet dagsböter till 50 och varje dagsbots storlek, med hänsyn till [afghanens] ekonomiska situation, till 50 kr.”

Enligt uppgifter i polisens förundersökning är mannens inkomst försörjningsstöd från socialtjänsten.

Åklagaren yrkade inte på utvisning då det i dag inte är ett tillräckligt grovt brott för att komma på fråga.

Läs även: Rekordmånga blev svenska medborgare under 2020 – syrier och afghaner i topp

Läs även: ”Dessa ungdomar ges en möjlighet” – Annie Lööf och Centerpartiet stöder regeringen om att låta 9 000 afghaner stanna

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag