Stefan Löfven kan tänka sig ta hjälp av EU för att begränsa näthat

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 29 sep 2017 2017-09-29
E-post

TALLIN Under ett EU-toppmöte i Tallin uppger Stefan Löfven att han kan tänka sig ta hjälp av EU för att införa regleringar mot hat och hot på internet. 

Stefan Löfven befinner sig på EU:s digitala toppmöte i Tallinn. Mötet handlar om hur EU kan använda sig av digitaliseringen för att öka tillväxten och hur man stoppar hat på internet. Löfven uppger på plats att EU bör reglera bort hat och hot på internet, det uppger Expressen.

Löfven svarar på frågan om vad EU-ledare kan göra för att motverka näthat.

– Det handlar både om att uppmärksamma detta, men också om att driva en gemensam kampanj. Vi vill ju ha tillgång till alla dessa forum. Sociala medier ger möjligheter för människor att ha kontakter, men det kan ju aldrig vara meningen att man ska använda dem för att sprida hat och hot. Det kan vara regleringar, säger Stefan Löfven, till Expressen.

Löfven uppger att han anser att hot och hat på internet är en fara för demokratin. Enligt statsministern sprids det en stämning i samhället som inte gynnar demokratin när man hotar och hatar på internet.

Löfven vill gärna se att EU-ledarna uppmärksammar det stora hotet som kommer från näthatande och tar krafttag för att stopp det med hjälp av lagstiftning. Vilken sorts lagstiftning det skulle handla om eller hur EU bör definiera näthat utvecklar Stefan Löfven inte vidare om.

Under mötet diskuteras även ett förslag om att låta teknikjättar i EU betala mer skatt. Den svenska regeringen motsätter sig detta förslag med motiveringen att skattefrågor bör i första hand vara nationella frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag