Stjernfeldt Jammehs (S) besked: Utökar kommunala bidraget till Ibn Rushds Eid-festival

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: News Øresund - Johan Wessman
  • Måndag 17 feb 2020 2020-02-17
E-post 5335

MALMÖ Förra året larmade tjänstemän om ett kommande underskott för Malmö på 392 miljoner kronor. Trots det får årets Eidfestival i Malmö ett utökat tillskott av skattemedel. Det meddelade socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh på sin Facebook under måndagskvällen. ”För ett öppet och välkomnande Malmö”, jublar Stjernfeldt Jammeh som i sitt inlägg tackar en representant för Ibn Rushd.

Malmö stad har under flera år gett kommunala bidrag till en Eid-festival som arrangeras av studieförbundet Ibn Rushd. Eid är en muslimsk högtid som firar att fastemånaden Ramadan är slut.

Ibn Rushd pekas ut av bland andra forskaren Sameh Egyptson som en del av Muslimska Brödraskapet, MB. Forskarna Magnus Ranstorp och Aje Carlbom har skrivit att Ibn Rushd kan ”kan kopplas till Muslimska brödraskapets ideologiska skola”. Enligt Ledarsidornas Johan Westerholm är Ibn Rushd en av de nätverksorganisationer som MB verkar igenom.

Malmö stad har under flera år brottats med en tung ekonomisk situation. Trots att kommunen får 5,5 miljarder kronor i utjämningsbidrag var prognosen i höstas ett underskott på 392 miljoner kronor. Men Eid-festivalens bidrag hotas inte – utan utökas.

”Idag beslutade vi i kommunstyrelsens arbetsutskott att utöka kommunens stöd till den numera årliga Eid festivalen i Malmö. Ett ideellt arrangemang efter fastemånaden Ramadan, som under flera år har samlat allt fler familjer och malmöbor”, skriver kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett inlägg där hon även taggat Liberalernas starke man i Malmö, Roko Kursar.

Hur mycket bidraget utökas meddelas inte.

Hon fortsätter:

”Förutom det ekonomiska stödet gav vi också stadens organisation i uppdrag att synliggöra arrangemanget i det offentliga rummet. För ett öppet och välkomnande Malmö”, skriver Stjernfeldt Jammeh som också tackar Ibn Rushd i sitt inlägg och Ibn Rushds verksamhetsledare Andreas Hasslert i inlägget.

I kommentarsfältet har en person efterlyst stöd till en judisk fest.

”Ta med Chanukka också i det årliga stödet. Eller någon annan judisk ”fest”. Bra idé? Dålig idé?”

Årets Eid börjar den 23 maj och slutar den 24 maj.

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag