Stor militärövning i Norge

Stridsvagn Leopard 2 övar i Norge. Foto: Stillbild ur vår video
  • Onsdag 12 mar 2014 2014-03-12
E-post 0

TV + TEXT Just nu pågår en stor militärövning i Norge där totalt 16 länder deltar. Namnet på övningen är ”Cold Response”. Nyligen spände Ryssland sina militära muskler i en annan stor militärövning, samtidigt som spänningarna i Ukraina fortfarande är aktuella.

Nu visar Nato upp sina militära muskler mot Ryssland genom en norsk militärövning med namnet ”Cold Response”. I övningen deltar bland annat Sverige tillsammans med 15 andra länder.

Det är en gedigen militärövning där krigsscenarion i kallt klimat tränas. Stridsvagnen ”Leopard 2” ingår i övningen, även kallad Stridsvagn 121/122 på ”militärsvenska”. Leopard 2 väger mellan 55 och 62 ton beroende på utförande och eldröret är slätborrat med kaliber 120 mm. Även stridsfordon 90 används i övningen. Det är en slags lättare ”stridsvagn” med normalt kaliber 40mm som eldrör – men även andra utföranden och varianter finns av stridsfordon 90. Den tillverkas av det svenska företaget Hägglunds.

Förutom stridsvagnar och stridsfordon, ingår även missiler och luftvapen i övningen. En räddningsövning genomförs med helikopter modell Bell 412SP.

I nedan video ser ni bilder från den pågående militärövningen i Norge.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag