Storbritannien varnar resande för ökat terrorhot i Sverige

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 Nov 2018 2018-11-14
E-post 1135

SVERIGE Expressen var först att rapportera att det brittiska utrikesdepartementet utökar sin terrorvarning för Sverige. Uppdateringen ”reflekterar ett ökat hot” för terrorism.

Brittiska UD har uppdaterat sin information till britter som reser till Sverige. Risken att en terrorattack ska äga rum har ökat, enligt departementet.

”Terrorister kommer mycket sannolikt att försöka utföra attacker i Sverige. Attacker skulle kunna drabba vem som helst, även på platser där utlänningar vistas”, skriver utrikesdepartementet på sin sajt.

”Det föreligger ett ökat hot om terrorattacker globalt riktade mot brittiska intressen och brittiska medborgare från grupper eller individer som motiveras av konflikten i Irak och Syrien. Du bör vara vaksam i nuläget.”

Dag Enander vid Säkerhetspolisens presstjänst vill inte kommentera Storbritanniens förändrade bedömning av säkerhetsläget. För Sveriges del ligger hotnivån oförändrad.

– Det ligger kvar på en förhöjd nivå. En trea på en femgradig skala. Där den legat sedan hösten 2010, säger Dag Enander till Expressen.

Av de nordiska länderna bedömer brittiska UD att terrorhotet är störst i Sverige. Departementet använder samma formuleringar för vårt land som man gör med länder som USA, Ryssland, Egypten och Israel, enligt Expressen.

PLUS: Ny rapport om kriminella nätverk och extremism: Minst 62,5 procent har utländsk bakgrund

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag