Strandhäll sprider vilseledande påstående om Ebba Busch Thor – klippte i KD-ledarens citat

Foto: Nyheter Idag samt CC Wikimedia Commons
  • Fredag 10 maj 2019 2019-05-10
E-post 1222

Genom att klippa i KD-ledaren Ebba Busch Thors citat från partiledardebatten vilseleder Magasinet Paragraf sina läsare om vad Busch Thor egentligen sade. Den vilseledande artikeln har fått stor spridning efter att bland annat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll delat artikeln.

Det var i ett replikskifte om kvinnors otrygghet som KD-ledaren Ebba Busch Thor hänvisade till Nationella trygghetsundersökningen, NTU. Undersökningen görs på uppdrag av den statliga myndigheten BRÅ och är till för att ”undersöka människors utsatthet för brott, upplevelse av oro och otrygghet”.

– Vi har precis haft ett fall i HD där en man döms för våldtäkt, han har tidigare begått flera andra brott, men där domstolen ändå landar i att han ska få stanna i Sverige och inte utvisas trots dom här brotten bara för att han varit i Sverige så pass länge, berättade KD-ledaren.

Detta jämförde hon med att andra människor som invandrat riskerar utvisning för små petitesser, inte sällan människor som arbetar inom yrken där det finns brist på kompetens.

– Detta sker samtidigt som ingenjören från ABB Ali Omumi utvisas på grund av en liten petitess som en tidigare arbetsgivare har missat i hans tidigare anställning. Vad sänder det här för signal kring rätt och fel och vad som gäller i Sverige?

Sedan följde Ebba Busch Thor upp med att dels referera till siffror från NTU men även presentera faktiska tal i anmälda våldtäkter.

– Samtidigt som vi hade 100 000 försök till våldtäkter eller riktiga fullbordade våldtäkter förra året. Nästan 8000 kvinnor anmälde försök eller fullbordad våldtäkt förra året. Jag undrar, varför ska de här männen få stanna i Sverige? Varför utvisas dom inte?

Magasinet Paragraf vilseleder genom att klippa Busch Thors citat

Krönikören Andreas Magnusson på Magasinet Paragraf anklagar KD-ledaren för att ljuga, alternativt vara okunnig. Men när han citerar Ebba Busch Thor utelämnas centrala delar av vad som faktiskt sades. Han redovisar endast att Ebba Busch Thor uppgett siffran 100 000, vilket är siffran från NTU.

”I själva verket anmäldes 7 960 våldtäkter under 2018 vilket var en ökning med 8% från föregående år”, skriver Magnusson utan att nämna att Busch Thor själv presenterade just den siffran, avrundad till närmaste tusental.

Men den vilseledande beskrivningen av partiledardebatten kritiseras sedan Ebba Busch Thor i hårda ordalag. ”Den stora frågan är om hon ljuger medvetet eller om hon bara är totalt okunnig”, skriver Magnusson efter att själv presenterat en vilseledande bild av debatten.

Delas av Annika Strandhäll

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll delar Magasinet Paragrafs vilseledande artikel och citerar ett stycke där KD-ledaren och SD-ledaren anklagas för ”värsta sortens Avpixlat-retorik”. Hon sprider även den retoriska frågan om Ebba Busch Thor medvetet ljuger eller om hon är okunnig – detta trots att Busch Thor redovisade korrekta siffror.

Även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg delar artikeln från Magasinet Paragraf. Nationalekonomen Tino Sanandaji uppmärksammar den vilseledande artikeln från Magasinet Paragraf och riktar kritik mot bland annat Ramberg som sprider de felaktiga påståendena.

”Tänker Anne Ramberg be Ebba Bush Thor om ursäkt, eller ingår det numera i god advokatsed att förfalska citat och sprida näthat mot partiledare som citerar korrekt kriminalstatistik?” frågar Sanandaji retoriskt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag