Svenska folket uppmanas öppna sina hem för flyktingar

Foto: Dan Pettersson
  • Lördag 17 okt 2015 2015-10-17
E-post 3398

SVERIGE Organisationen Refugees Welcome uppmanar svenska folket att öppna upp sina hem för de migranter som kommer till Sverige. Men organisationens ordförande Fredric Landqvist har själv inte några migranter inneboendes hos sig. – Jag har haft huvudet fullt av att få den här webbsidan att funka, säger han till Nyheter Idag.

I förrgår lanserade organisationen Refugees Welcome en tjänst på internet där den som kan tänka sig en asylsökande migrant eller illegal invandrare som inneboende kan anmäla sig.

– Vi kommer jobba med olika hjälporganisationer lokalt, för vi är bara en bostadsförmedlingstjänst. Sedan jobbar vi aktivt med alla volontärer, med dem som fysiskt har kontakt med de här personerna, säger Refugees Welcomes ordförande Fredric Landqvist till Nyheter Idag.

– Initialt ska vi väl titta på dem som är i rullorna för en asylsökningsprocess, men det kan lika gärna framöver vara papperslösa eller andra också. Det är inte själva statusen som är frågan här.

Så det kan vara någon som fått ett avvisningsbeslut?

– Det skulle det kunna vara sedan framöver. Om du tittar på den tyska sidan, som är förlagan, vi har kopierat hela deras arbetssätt. Sedan kommer vi att samarbeta med myndigheter och kommuner så vi kommer först och främst rikta in oss på dem som är i processen.

– De som är volontärer på hjälporganisationer tar fram lämpliga kandidater som kan bo i boendet. De träffar varandra och skriver ett inneboendekontrakt, det är inga konstigheter, det är ungefär som att du är inneboende som vem som helst. I de fallen man är papperslös, då är man ju utanför lagens ramar och det kan inte vi ta ansvar för.

Men är det något ni upplyser personerna som hör av sig till er och erbjuder boende om att det här är en person som gränspolisen jagar och ska utvisa?

– Ja, i ett sådant matchningsärende är det klart att alla sådana saker måste vi vara klara med.

Vid lunchtid igår hade Refugees Welcome tagit emot ett 70-tal intresseanmälningar och i torsdags, som är det senaste dygn Migrationsverket redovisat statistik för, sökte 1 600 migranter asyl i Sverige. Om alla dem som anmält intresse erbjuder varsin asylsökande migrant ett rum att bo i räcker det för att ordna bostad åt de migranter som kommer till Sverige under en timmes tid.

Landqvist är däremot inte själv en av dem som erbjuder migranter bostad hemma hos sig.

– Det finns absolut möjligheter för det också. Just nu måste jag erkänna att jag har haft huvudet fullt av att få den här webbsidan att funka, säger han.

Så det bor inga flyktingar hemma hos dig?

– Nej, inte just nu. Det är för att jag har andra engagemang också som scoutledare, så just nu har vi öppnat upp våran scoutgård för akut övernattning.

– I mina andra roller hanterar jag ändå, tillsammans med mina kompisar, flyktingar om jag förklarar det på det sättet. Men tanken har funnits och flera av oss som finns med i den inre gruppen har redan anmält sig som möjliga boenden.

Den som anmäler sig till Refugees Welcomes bostadstjänst ska kunna tänka sig att ha en migrant boendes hemma hos sig under minst tre månaders tid och dessutom erbjuda ett värdigt boende.

– Folk ska inte bo under köksbordet, och man ska inte trycka in hundra personer i en friggebod. Det får inte vara oseriösa element, säger Landqvist.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag