Sverige fortsätter att ta emot asylmigranter – trots coronaalarmet

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post

SVERIGE Hittills i år har 3 294 migranter ansökt om asyl i Sverige – varav flera kommer från riskområden för corona. Några signaler om att Sverige ska sluta pröva asyl på grund av coronapandemin har inte regeringen gett. Det har däremot andra länder – som Ungern och Grekland – gjort.

Sverige har enligt färsk statistik från Migrationsverket hittills i år under januari och februari tagit emot 3 294 ansökningar om asyl. Man har också fått in 7 094 ansökningar om familjeåterföreningar.

Afghaner (122) och iranier (143), som ofta båda reser från Iran, tillhör de två största grupperna. Den största gruppen kommer från Syrien (290).

Hittills har inget besked om att stoppa asylansökningar kommit från regeringen. I andra länder har man fattat beslut om att stänga gränserna för asylsökande. I Ungern gäller asylstoppet på obestämd framtid, enligt Business Insider som också uppger att det asylstopp som Grekland tidigare meddelade i samband med att Turkiet öppnade gränsen också är ett sätt att stoppa coronavirusets spridning.

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det är viktigt med en alternativ medieröst?

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant. 

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag