SVT svarar om Gretas tal inför tomma stolar: ”Det stämmer”

Tomma stolsrader. Foto: svtplay.se
  • Söndag 30 dec 2018 2018-12-30
E-post 7183

Påståendet att det i praktiken saknades publik när Greta Thunberg höll tal på klimatmötet i Katowice är korrekt. Det medger SVT i en skriftlig kommentar till Nyheter Idag. ”Det stämmer att det vid den tiden inte var så många delegater kvar i kongressalen” skriver Erica Lascelles på SVT Nyheter.

Höll Greta Thunberg tal inför världens ledare eller inför tomma stolar på klimatmötet i Katowice? Frågan kom att diskuteras efter att debattören Henrik Alexandersson noterat SVT:s egna videobilder från Gretas tal. I de bilderna syns en handfull människor i en sal där stolsraderna gapar tomma.

Men när videobilderna, som visades i SVT Morgon, presenterades av SVT:s sociala medier-reporter Sara Cosar lät det annorlunda.

– Vi följde med henne under en hel dag och hon höll tal inför världsledarna. Det är just det här talet som blivit väldigt spritt, sade Cosar.

SVT: ”Det stämmer” att det inte var många delegater kvar i kongressalen

Men några världsledare, eller någon större publik, syntes aldrig till i de videobilder som SVT visar. Nyheter Idag sökte Cosar för en kommentar under lördagen och under söndagsmorgonen kom istället ett skriftligt svar från Erica Lascelles som är gruppchef för sociala medier hos SVT Nyheter.

Att det var nästan folktomt i lokalen får sin förklaring, talet ägde rum klockan 23 på kvällen.

”Greta Thunberg höll tal riktat till världens ledare under klimatmötet i Katowice. Hon höll dels tal under ett möte då bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres var med, dels vid den talartid som den globala miljöorganisationen Climate Justice Network fick tilldelad sig, kl 23.00. Ett tal som har uppmärksammats och citerats runt om i världen. Det stämmer att det vid den tiden inte var så många delegater kvar i kongressalen”, skriver Lascelles.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag