Tio års fängelse och utvisning för mordförsök på exhustrun: ”Den som vill vanställa min heder, den vanställer jag ansiktet på”

Offrets klädesplagg, Tareq Daghlas och kniven som användes. Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll
  • Torsdag 16 aug 2018 2018-08-16
E-post 2044

FALKÖPING En 57-årig man har idag dömts till 10 års fängelse och utvisning för mordförsök på sin exhustru. Att kvinnan överlevde kan ha berott enbart på ett rådigt ingripande av av två män som med improviserade tillhyggen kunde stoppa mannen.

Det var den 28 maj i år som Tareq Daghlas väntade på sin exhustru utanför hennes arbetsplats och slog till när hon var på väg till bilen. Han var utrustad med en glasspinne med ett fasttejpat rakblad samt en kökskniv. Han grep tag i hennes armar och slängde ned på marken varpå han skar henne i ansiktet med rakbladet och högg henne i bröstet och ryggen med kniven.

Ett av knivhuggen punkterade lungsäcken och var livshotande. Som tur var kunde anfallet avbrytas av två hantverkare som arbetade med rivningsarbeten i närheten. När de hörde skrik gick de för att se efter vad som pågick, och när de förstod vad som höll på att hända grep de in utrustade med ett knippe svetspinnar och en planka och ”klappa’ten för kung och fosterland” som det uttrycktes i samtalet till larmcentralen, varmed de jagade honom på flykten.

Både Tareq Daghlas och hans dåvarande fru kom till Sverige från Syrien. Hustrun kom 2013 tillsammans med parets tre barn, och maken kom ett år senare. 2015 fick han permanent uppehållstillstånd, men under sina fyra år i Sverige har han inte haft något arbete eller lärt sig mycket svenska. Den 20-årige sonen uppger i ett polisförhör att det enda fadern gjorde var att sitta hemma och röka och titta på datorn.

I april misshandlade Tareq sin hustru genom att bland annat bita henne kraftigt i kinden, varpå han fick kontaktförbud med hustrun. Efter detta ville hustrun skiljas, och maken fick hitta annat boende.

Trots kontaktförbudet använde Tareq parets gemensamma barn för vidarebefordra meddelanden till hustrun. Till en början bad han om att få komma tillbaka: ”Var barmhärtig mot mig! I slutändan är jag far till dina barn och jag är din kusin.” Men snabbt blev tonen mer hotfull. Till sonen skrev han bland annat: ””Det verkar som hon har bestämt sig för att med alla medel vanställa min heder. Den som vill vanställa min heder, den vanställer jag ansiktet på.” och ”När det handlar om heder bryr jag mig inte om något. Låt henne pröva och se om jag kommer att göra något eller inte. Det finns gäng i Malmö och en person sa till mig att om jag vill ha något från dem kan jag gå till dem och de är beredda att utmana hela Sverige.”

Tareq Daghlas dömdes i Skaraborgs tingsrätt till fängelse i tio år samt utvisning, trots att det i dagsläget inte är möjligt att utvisa någon till Syrien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag