Totalflopp för C i TV4 Väljaropinion – tappat var tredje väljare

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Tisdag 4 apr 2023 2023-04-04
E-post

Den positiva effekten från Centerpartiets partiledarbyte har än så länge inte blivit av. Enligt TV4 Väljaropinion, som är en sammanvägning av olika opinionsmätningar, balanserar man farligt nära fyraprocentsspärren och sedan höstens val har ungefär var tredje väljare lämnat partiet.

När han ombes kommentera resultatet väljer den nye partiledaren Muharrem Demirok att göra en liknelse med Vasaloppet.

– Mitt mål är att komma först i mål i Mora och ta oss över där och få kransen över halsen. Så det är en långsiktig resa vi är inne i och resan har bara börjat, säger han till TV4.

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

4,2 procent landar Centerpartiet på i mätningen. Det kan jämföras mot valresultatet i höstas, då man nådde 6,7 procent av stödet. Den positiva effekten från Muharrem Demiroks intåg har därmed uteblivit.

”Den enda effekt partiledarbytet inneburit hittills är att Centerväljarna flytt partiet – tvärtemot vad ledamöterna hade hoppats när han, efter viss debatt, valdes på extrastämman för två månader sedan”, skriver TV4:s Per Hermanrud i en text om sammanvägningen.

Det andra gröna partiet Miljöpartiet går också trögt i mätningen och hamnar precis under riksdagsspärren på 3,9 procent. Där gör man sällskap med Liberalerna som landar på 3,4 procent.

Noterbart i sammanvägningen är att jämfört med valresultatet är det bara S, V och M som har ökat i väljarstöd. Framför allt S som kammar hem 36,5 av stödet.

TV4 Väljaropinion

Mätningen är en sammanvägning av olika opinionsmätningar som gjorts av Göteborgs universitet för TV4:s räkning. Förändring sedan mätningen den 27 februari skrivs inom parentes.

Socialdemokraterna 36,5 (+ 0,3)

Moderaterna 19,8 (+ 0,4)

Sverigedemokraterna 18,6 (+ 0,3)

Vänsterpartiet 7,9 (+ 0,3)

Centerpartiet 4,2 (- 0,5)

Kristdemokraterna 4,2 (0,0)

Miljöpartiet 3,9 (- 0,3)

Liberalerna 3,4 (0,0)

Övriga partier 1,5 (- 0,5)

Läs även: S-topp och SD-flopp i Sentio

Läs även: C under spärren i Sentio – sämsta siffran sedan 2014

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag