Trump gillas i smyg av protesterande kommunister på Sergels Torg

Här har vänstern samlats för att lyssna på de stora ledarna. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 21 jan 2017 2017-01-21
E-post

SVERIGE De samlades på Sergels Torg för att protestera mot Donald Trump. Men när Nyheter Idag talade med folk i vimlet bland marxist-trotskister visar det sig att Trump vinner sympatier även hos de som aktivt protesterar mot honom. – Jag kommer att stödja honom om han menar allvar med att utrota terrorismen. Och det är en bra sak att han ogillar EU och Nato, säger en man på plats.

Demonstrationen mot den nyinsvurne presidenten Donald Trump på Sergels torg gick under parollen ”Försvara människovärdet – slå tillbaka högervågen”. Som arrangör angavs Rött Forum, en paraplyorganisation för olika vänstergrupper, med Socialistiska partiet som drivande kraft. På torget såldes vänsterlektyr som Offensiv (Rättvisepartiet Socialisterna), Internationalen (Socialistiska partiet), Arbetarmakt (Svenska sektionen av Förbundet för Femte Internationalen) och Revolution (Internationella Marxistiska Tendensen). Den senare tidningen var enligt försäljaren rödast av dem alla.

Bland besökarna syns många skyltar med slagord, men inte alla som tagit sig dit är lika övertygade.

– Jag gillar inte Trump, därför är jag här. Men jag kommer att stödja honom om han menar allvar med att utrota terrorismen. Och det är en bra sak att han ogillar EU och Nato, säger en medelålders man till Nyheter Idag.

Dagens förste talare är vänsterpartisten Jens Holm som direkt ger sig in på ett av dagens teman, nämligen Donald Trump som ett hot mot klimatet, en syn som delas av flera av talarna. Trumps utlovade satsningar på infrastruktur som vägar och flygplatser ses som en fara. En annan talare, Carmen Blanco Valer från Latinamerikagrupperna uttrycker det som att Trump utgör ett hot mot moder jord.

– För varenda fjäril, för varenda ren, för varenda spindel, kämpar vi mot Trump, skanderade hon från talarstolen.

Andra talare, som vänsterpartisten Dror Feiler, håller sig till Sverige och Sverigedemokraterna.

– Inga fascister på våra gator! Inga fascister i vår riksdag! ropar han och får publiken med sig.

Uppfattningen att Sverigedemokraterna är fascistiska delas av Transförsvarets ordförande Mia Mulder, som har en egen syn på hur samhällsdebatten skall föras,

– Om ni ser någon som argumenterar för hemska ideologier eller åsikter, respektera inte det med en debatt. Man bemöter det med knytnävar. Att respektera fascistisk ideologi med debatt normaliserar fascistisk ideologi, är hennes budskap.

Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh menar att Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är av samma skrot och korn.

– Det här är världen där män och mansgrisar styr, säger hon.

Även skådespelaren Kemal Görgu nämner Erdogan men menar att skulden bör läggas någon annanstans.

– Obama och hans vänner är mördare. Det var Obama som gav Erdoğan ryggrad att bli den diktator han är idag, lyder hans dom över den tidigare presidenten.

Det gemensamma för alla talare är emellertid budskapet politiken kräver en vänstervridning. Eller som vice ordförande för LO-förbundet Sekos Stockholmsavdelning, Gunnar Westin, uttryckte det.

– Vi måste få ett socialistiskt samhälle istället för det ruttna kapitalistiska systemet!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag