Turkiska varningen till ryska planet: ”Ändra omedelbart kurs söderut”

  • Torsdag 26 Nov 2015 2015-11-26
E-post 3

TURKIET De turkiska myndigheterna släppte under torsdagen en ljudupptagning som påstås vara den varning som gavs till det ryska Suchoj SU-24 som i tisdags sköts ned längs gränsen mellan Syrien och Turkiet.

– Det här är turkiska flygvapnet som talar, ni närmar er turkiskt luftrum, ändra omedelbart kurs söderut, hörs en röst säga på engelska i ett ljudklipp som under dagen spridits till nyhetsbyråer världen över.

Under gårdagen gav den pilot som överlevde nedskjutningen, Konstantin Murakhtin, en intervju för journalister på den ryska flygbasen utanför Latakia i Syrien.

Den 39-årige piloten uppges enligt rysk media vara en erfaren stridspilot och navigatör som förra året vann pris i en tävling för just navigatörer. Han hävdar att nedskjutningen inte föregicks av några som helst varningar från det turkiska flygvapnet.

– Faktum är att vi inte fick några varningar alls. Vare sig över radio eller visuellt, så vi justerade inte vår kurs alls. Man måste förstå skillnaden i hastighet mellan en taktisk bombare som SU-24 och en F16. Om de hade velat varna oss hade de kunnat sätta sig på vår vinge, sade Murakhtin.

– Det som hände var att missilen träffade bakdelen av vårt plan från ingenstans. Vi hade inte ens tid att göra en undanmanöver.

De båda piloterna SU-24:ans kapten Sergey Rumyantsev och den 39-årige navigatören Murakhtin lyckades skjuta ut sig och sätta sig i säkerhet. Men medan Murakhtin tillfångatogs av turkmenska rebeller sköts Rumyantsev istället ihjäl av turkmenerna, enligt dem själva redan när han var på väg ned med fallskärm.

Tillsammans med den syriska armén inledde Ryssland omedelbart en räddningsaktion där de lyckades frita Konstantin Murakhtin. En rysk marinsoldat dödades i samband med insatsen.

De turkmenska rebellerna i norra Syrien slåss tillsammans med ett stort antal olika rebell-, islamist och terrorgrupper mot såväl den syriska regeringen som mot varandra. Ryssland betraktar dem som terrorister, precis som alla andra milisgrupper som försöker störta Syriens president Bashar Al-Assad. Assad betraktas av regeringen i Moskva som landets ende legitime statschef.

I Ryssland har tonen mot såväl Nato-landet Turkiet som USA hårdnat betydligt sedan i tisdags efter att inga ursäkter presenterats för landets regering. En talesman för det ryska utrikesdepartementet, Maria Zakharova, kräver Turkiet på besked om deras förhållningssätt till de turkmener som sköt ihjäl den ene av piloterna.

– Antingen får ni bekräfta att det här är det folk ni försvarar, då får vi äntligen se vad den här moderata oppositionen är. Eller så får ni säga att ni inte har något med det här att göra och uttrycka er åsikt om det de gjorde, säger hon enligt AP.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag