TV4 Nyheter erkänner: Skrev ”Ryssland” istället för ”USA” i reportage om Syrien

Foto: Faksimil Facebook
  • Tisdag 17 apr 2018 2018-04-17
E-post 1056

SYRIEN I ett nyhetsreportage om konflikten i Syrien uttalar sig en syrisk kvinna om USA, TV4 översatte däremot det till ”Ryssland, Iran och regimen”. Efter arga reaktioner i sociala medier erkänner nu TV4 att de begick ett misstag när de skulle översätta från arabiska till svenska.

I ett inslag i TV4 Nyheterna uttalar sig en kvinna om de attacker som USA påbörjat mot den syriska regimen i veckan. I inslaget översatte TV4 det arabiska ordet ”Amrika” till ”Ryssland, Iran och regimen”, något som Fria Tider var först med att uppmärksamma.

I inslaget hade en kvinna boende i syriska Douma intervjuats och hon säger, enligt TV4, ”Angreppet fick inte tillräckligt stor effekt, så vi vill se mer. Vi vill att de hämnas oss. Ryssland, Iran och regimen måste härifrån för de har stulit vårt land och vår mark”.

En kvinna skriver upprört till TV4 på Facebook och frågar varför TV4 lurar sina tittare genom att översätta fel.

I ett svar på Facebook-inlägget erkänner TV4 att nyhetsredaktionen har översatt kvinnans ord felaktigt.

Under gårdagens morgonsändning sände vi ett inslag från Syrien där fel text oturligt nog lades på det rörliga materialet. Således stämde översättningen inte överens med vad som sades i det rörliga materialet vad gäller just denna enskilda sändning. Detta uppdagades inom kort och vi åtgärdade detta omgående. Resten av förmiddagen igår sände och publicerade vi alltså den rätta versionen, där översättningen är korrekt och stämmer överens med vad som faktiskt sägs i inslaget”, skriver TV4.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag