Uppgifter: Ukraina ska få stridsflygplan från andra länder

En polsk Mig-29. Foto: Julian Herzog (CC BY 4.0)
  • Tisdag 1 mar 2022 2022-03-01
E-post 823

UKRAINA Enligt det ukrainska parlamentet ska landet få 70 stridsflygplan från andra europeiska länder, rapporterar Politico. Ukrainska piloter uppges ha kommit till Polen för att hämta upp de donerade planen.

På måndagen skrev det ukrainska parlamentet på Twitter att europeiska länder kommer att skicka 70 stridsflygplan till Ukraina. Bland annat uppges Polen bidra med 28 stridsflygplan av typen Mig-29. En ukrainsk regeringskälla säger till Politico att ukrainska piloter har anlänt till Polen för att ta över planen som väntas doneras.

Enligt Politico är det dock ännu inte klarlagt vilka länder, om några, som kommer att bidra med plan. Den bulgariske premiärministern sade på måndagen att han nobbar förfrågan.

Aftonbladet rapporterar att det ryska utrikesdepartementet har hotat alla länder som bistår Ukraina med vapen. Dessa länder ”kommer att hållas ansvariga” om vapnen används mot rysk militär, säger man.

– Det är Ryssland som kommer att hållas ansvarigt för dess brutala och folkrättsstridiga aggression mot Ukraina, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till Aftonbladet.

Sedan tidigare står det klart att Sverige ska skicka 5 000 pansarskott samt annan utrustning till Ukraina.

På tisdagsmorgonen rapporterar Svenska Dagbladet bland annat att en konvoj med ryska militärfordon är på väg mot den ukrainska huvudstaden Kyiv. Experter bedömer att konvojen är hela 64 kilometer lång och befinner sig knappt 30 kilometer från Kyivs centrum.

Läs även: Så kan du hjälpa Ukrainas försvar – Nyheter Idag på plats vid gränsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag